, 2022/6/17

Mondták már, hogy a teában és a kávéban lévő koffein dehidratál? Sokan hisznek ebben, és azt feltételezik, hogy csak a tiszta víz számít bele a napi folyadékbevitel szükségletébe. Tény vagy kitaláció?

diuretic tea

Nos, ha beleásod magad a kutatásokba (ahogyan azt mi is tettük az alábbiakban), azt találod, hogy a tudósok, táplálkozási szakemberek és egészségügyi szakértők szinte minden következtetése szerint ez badarság! Íme, miért érdemes továbbra is teát inni anélkül, hogy aggódnod kellene a hidratáltsági szinted miatt.

A mítosz: a tea vizelethajtó?

A koffeines vízhajtás mítosza régóta ismert, és közel egy évszázaddal ezelőtt kezdték beleszőni a tea történetébe.

Egy 1928-as, széles körben ismertetett tanulmány azt állította, hogy a koffein gyakoribb vizeléshez és ezáltal fokozott kiszáradáshoz vezet. A kísérletben mindössze három férfi vett részt két télen keresztül. Néha rövid ideig napi négy csésze teát kaptak. Néha kávét, vagy "főleg" teát, vagy vizet, vagy tisztán koffein-kivonattal megspékelt vizet. Ezután megmérték a vizeletük kibocsátott mennyiségét.

Ez azt mutatta, hogy a koffein hatására gyakoribb volt a vizeletürítés, és hogy két hónapos absztinencia után a kiválasztott mennyiség nagyobb volt, mintha az alanyok folyamatosan teát vagy kávét fogyasztottak volna. A tanulmány arra utalt, hogy a koffein vizelethajtó hatása az, hogy az ember dehidratálttá válik - más szóval, folyadékot "veszít". De, ahogy azóta újra és újra rámutattak, ha megiszol egy korsó vizet, ugyanannyit fogsz vizelni, mint egy korsó teától. A kiürült folyadékot természetesen pótolod néhány órán belül, amit a szomjúságérzet vált ki.

Bizonyos mértékig minden tea vízhajtó hatású, mivel hozzájárul az általános folyadékbevitelhez, ami fokozott vizelettermeléshez vezet. Vannak azonban olyan növények, amelyek erősebb vizelethajtó hatást tartalmazhatnak. Ezek a teák elősegítik a felgyülemlett folyadék kiválasztását, ami segít a duzzanat enyhítésében.

A vizelethajtó teák a húgyúti fertőzések kezelésének remek természetes kiegészítői is. Ezek a teák fokozzák a vizeletáramlást a húgyutakban, ami segít gyorsabban kiüríteni a baktériumokat.

Ideális esetben, ha terápiás célt szeretne elérni (pl. húgyúti fertőzés kezelésének elősegítése,vagy a folyadékvisszatartás csökkentése), ezeket a teákat csak orvosának tudtával szabad szedni. Ez azért van, hogy megelőzze a tea és a vényköteles gyógyszerek esetleges kölcsönhatásait.

Petrezselyem tea

A petrezselyem tea az egyik legnépszerűbb házi gyógymód a vízvisszatartás kezelésére. Állatokon végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a petrezselyem vízhajtó hatással van az állatokra, mivel növeli az általános vizelettermelést. Emellett a petrezselyem flavonoidokat is tartalmaz, amelyek olyan vegyületek, amelyek képesek az adenozin A1 receptorokhoz kötődni, amint azt egy másik tanulmány kimutatta. Ez a kötődés csökkenti az adenozin hatását, ami fokozott vizelettermelést eredményez.

Összetevők

1 csokor vagy 15 gramm friss petrezselyem a szárával együtt

1/4 citrom

250 ml forró víz

Elkészítése

Mossuk meg és aprítsuk fel a petrezselymet. Adjuk a petrezselymet egy csészébe a forró vízzel, és hagyjuk ázni öt-tíz percig. Ezután szűrje le a főzetet, hagyja kihűlni. Ezt a teát naponta többször is ihatja. Ideális esetben a petrezselyemteát nem fogyaszthatják terhes nők, illetve azok, akik véralvadásgátlót vagy más típusú vízhajtót szednek.

Gyermekláncfű tea

A gyermekláncfű egy másik népszerű gyógynövény, amelyet a vizelettermelés fokozására és a vízvisszatartás kezelésére használnak. Ez a növény természetes vízhajtóként működik, mivel káliumban gazdag, amely egy olyan ásványi anyag, amely a vesében hat és elősegíti a vizeletkiválasztást.

Összetevők

15 g gyermekláncfű levél és gyökér

250 ml forró víz

Elkészítése

Csenkeszeg tea

A zsurlótea egy másik természetes vizelethajtó, amelyet a hagyományos gyógyászatban sokat használnak, és bár nem sok friss kutatás született erről a növényről, egy 2017-ben készült áttekintés szerint a zsurló vízhajtó hatása a laboratóriumban előállított vízhajtó hidroklorotiazidéhoz hasonlítható.

Összetevők

1 teáskanál zsurló

250 ml forró víz

Hogyan kell elkészíteni

Tedd a zsurlót egy csészébe forró vízzel, és hagyd állni 5-10 percig. Ezután szűrd le, és hagyd kihűlni a teát. Ezt a teát naponta háromszor fogyaszd el.

Bár nem teljesen tisztázott, hogy a lórom növeli-e az ásványi anyagok vizelettel történő kiválasztását, javasoljuk, hogy az ásványi anyagok egyensúlyhiányának megelőzése érdekében csak legfeljebb 7 egymást követő napon keresztül fogyaszd ezt a gyógyteát. Ezt a teát terhes vagy szoptató nők nem fogyaszthatják.

Hibiszkusz tea

Úgy tűnik, hogy a hibiszkusz tea jelentősen növeli a termelt vizelet mennyiségét, és egy egereken végzett vizsgálat szerint. Hatása hasonló a laboratóriumban előállított szintetikus vízhajtókéhoz, mint például a furoszemid és a hidroklorotiazid. Ezenkívül egy másik, szintén egereken végzett vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az antociánokban, flavonoidokban és hibiszkusz klorogénsavban lévő összetétel a jelek szerint szabályozza az aldoszteron, a vizelettermelést szabályozó hormon aktivitását.

Összetevők

2 evőkanál száraz hibiszkuszvirág

1 liter forrásban lévő víz

Elkészítése

Tedd a hibiszkuszt a forró vízbe, fedd le, és hagyd állni 10 percig. Ezután szűrd le a főzetet, és igyál belőle egész nap.

Bár teljesen biztonságos, a hibiszkuszt terhesség és szoptatás alatt kerülni kell.

Édeskömény tea

Az édeskömény egy hagyományos gyógynövény, amelyet hólyagproblémák és magas vérnyomás kezelésére használnak. Ennek oka, hogy vízhajtó hatása van, ami fokozott vizelettermeléshez és a felesleges folyadék kiválasztásához vezet a szervezetben.

Összetevők

1 teáskanál édesköménymag

1 csésze forró víz

Elkészítése

Add a magokat a forrásban lévő vízhez, és hagyd állni öt-tíz percig. Ezután szűrd ki a magokat. Naponta akár három csészényit is ihatsz ebből a teából.

Ez a növény meglehetősen biztonságos, és felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt alkalmazható. Ha terhes vagy szoptat, akkor javasoljuk, hogy csak orvosi felügyelet mellett fogyaszd ezt a teát, mivel a biztonságosságával kapcsolatban még nem áll rendelkezésre elegendő kutatás.

Zöld tea

A zöld tea gazdag koffeinben, amely természetes vízhajtó tulajdonságokkal rendelkező anyag. Bár egyetlen csésze tea nem tartalmazza az ehhez szükséges koffeinmennyiséget, napi három csésze elfogyasztása növelheti a vizelettermelést, és segíthet a szervezetben lévő felesleges folyadék eltávolításában.

Összetevők

1 evőkanál zöld tealevél

1 csésze forró víz

Elkészítése

Tegyük a leveleket egy csészébe, öntsük rá a forró vizet, és hagyjuk ázni három-öt percig. Ezután szűrje le a teát, és hagyja kihűlni. Igyon ebből a teából három csészével a nap folyamán. Minél hosszabb az áztatási idő, annál magasabb a koffeintartalom. Ne feledd azonban, hogy ha a tea sokáig áztatódik, kesernyésebb íze lehet. Javasoljuk, hogy hagyd a leveleket három percig áztatni, majd harminc másodpercenként kóstold meg a teát, amíg el nem éri a kívánt ízt.

Mivel a zöld tea koffeint tartalmaz, gyermekek nem fogyaszthatják. Ezenkívül azoknak, akiknek alvászavarai vannak, kerülniük kell a fogyasztását, különösen este és éjszaka.

Figyelembe veendő óvintézkedések

Ha a vízhajtó tea fogyasztása mellett döntesz, azt csak orvos vagy gyógynövényekre szakosodott egészségügyi szakember felügyelete mellett tedd.

Ideális esetben a vízhajtó teát nem fogyaszthatják azok a betegek, akik már szednek szintetikus vízhajtókat, például furoszemidet, hidroklorotiazidot vagy spironolaktont. Szintén kerülni kell ezeket a teákat azoknak a betegeknek, akiknek veseproblémáik, szívbetegségük vagy alacsony vérnyomásuk van.

Fontos, hogy 7 napnál hosszabb ideig egymás után ne szedd őket, különösen akkor, ha orvosod nem tud róla. Ennek oka, hogy egyes ilyen teák fokozhatják a fontos ásványi anyagok vizelettel történő kiválasztását, ami egyensúlyzavart okozhat a szervezetben.