, 2022/6/17

Úrsula Corberó Delgado (Barcelona, 1989. augusztus 11. –) spanyol színésznő. A nagy pénzrablás című, előbb az Antena 3, majd a Netflix által forgalmazott (2017-2020) spanyol televíziós drámasorozat hozta meg számára az országos hírnevet.

ursula corbero

Úrsula Corberó Delgado Barcelonában született. Sant Pere de Vilamajorban nőtt fel a szüleivel, az ács Pedro Corberóval, a boltos Esther Delgadóval és nővérével, Mónicával. Hatévesen döntötte el, hogy színésznő akar lenni. Színészkarrierje kezdetén reklámokban játszott. Első szerepét 13 évesen kapta, elkezdett színészórákat venni, illetve flamenco- és dzsessztáncosztályokba járni. A tanulmányai után Madridba ment, hogy a Física o Química című sorozatban forgasson, és az egyik főszerepet játszhassa három évig.

Karrier

2002-2013

Corberó 2002-ben debütált Maria szerepében a Mirall Trencat című televíziós sorozatban. 2005-06-ban Sara szerepében tűnt fel a Ventdelplà című sorozatban, majd 2007-ben a Cuenta átras című sorozatban. 2008-ban Manuela Portillót alakította az El Internado című sorozatban, majd 2010-ig az Antena 3 televízió Física o Química című sorozatában kezdett dolgozni. Szereplője, Ruth Gomez bulimiában szenvedett. A sorozat sok vitát váltott ki, de Corberót a kritikusok elismerték kiemelkedő alakításáért.

A Física o Química elhagyása után, 2011-ben Corberó főszerepet kapott a Televisión Española 14 de Abril című drámasorozatában. La Republica című sorozatban. A sorozat második évada a Néppárttal való politikai konfliktusok miatt csak 2018 novemberében került adásba. Ugyanebben az évben szerepelt az XP3D című horrorfilmben a Física o Química társszereplője és barátja, Maxi Iglesias oldalán. A jelentős promóciós kampány ellenére a film nem győzte meg a kritikusokat. 2012-ben forgatta a Los días de gloria című tévéfilmet, amelyet politikai konfliktusok miatt szintén elhalasztottak, és 2013 júliusában került adásba.

Ezután csatlakozott a La 1 Gran Reserva című sorozatának harmadik évadához Julia Cortazar szerepében. Ugyanebben az évben Joaquín Oristrell rendezésében szerepelt a Volare című katalán tévéfilmben. Ezután részt vett az Afterparty című horrorfilmben, amely szintén nem győzte meg sem a kritikusokat, sem a közönséget. Az év végén Kolumbiába repült, hogy a Crimen con vista al Mar című filmet forgassa Carmelo Gomezzel. 2013-ban Clara Lago és Quim Gutiérrez színészek mellett szerepelt a ¿Quién mató a Bambi? című vígjátékban. A filmet a kritikusok és a közönség is kedvezően fogadta. Ugyanebben az évben a hangját kölcsönözte Samnek a Felhős a húsgolyók esélye 2-ben.

2014-2016

2014-ben Margarita de Austria szerepét játszotta az Isabel című sikeres történelmi sorozatban. Ugyanebben az évben ő lett az első színésznő a történelemben, aki a Sitges-i filmfesztiválon megkapta a karrierjét jutalmazó Untameable-díjat. A Men's Health magazin az év nőjének választotta, a díjat barátja és legendás színésznője, Rossy de Palma kezéből vehette át.

2015-ben Corberó Trentóba utazott, hogy leforgassa a La Dama Velata című spanyol-olasz koprodukciót, amelyben Miriam Leone, Andrea Boscaés Aura Garrido szerepel. Még ebben az évben Natalia de Figueroa y Martorell szerepét játszotta az Anclados című spanyol szitkomban Rossy de Palma színésznő mellett. 2015 márciusában Nadia szerepét alakította a Perdiendo el Norte című filmben Blanca Suarez és Yon Gonzalez színészek mellett. Ugyanebben az évben megkapta a Ciudad de Alicante-díjat, amelyet az Alicantei Filmfesztivál hozott létre a spanyol fiatal tehetségek ösztönzésére. 2015 decemberében főszerepet kapott a Gran Hotel alkotói által írt új thriller-sorozatban, a La Embajadában. A sorozatot Cannes-ban mutatták be a MIPTV során, és az amerikai UniMás hálózat vásárolta meg.

2016-ban megkapta első filmes főszerepét a Cómo sobrevivir a una despedida című filmben, és megerősítette, hogy ő Spanyolország egyik legjobb komikus színésznője. A filmet a Málagai Filmfesztiválon mutatták be a hivatalos versenyben, és a legjobb film kategóriában jelölték. A La Corona Partida című filmben újra eljátszotta Margarita de Austria szerepét. A film az Isabel és Carlos, a császári király sorozat folytatása. Ugyanebben az évben megismételte a szinkronizálást, amikor Katie-nek kölcsönözte a hangját A házi kedvencek titkos élete című filmben.

2017-től napjainkig: La Casa de Papel és nemzetközi hírnév

2017-ben Corberó főszerepet kapott a La Casa de Papel című rablótévésorozatban. Ő alakítja Tokiót, a történet narrátorát, egy szökött rablót, akit a professzor felderít, hogy részt vegyen a tervében. A korábban a Vis a Vis-t író Álex Pina által készített sorozatot sötét humora, antikapitalista diskurzusa és a nők fontossága jellemzi. Először Spanyolországban az Antena 3 adta le, majd később nemzetközileg is elérhetővé vált a Netflixen keresztül. Úrsula Corberót pályafutása során először ünneplik a kritikusok és a közönség, akik ebben a szerepben egy "előtte és utána"-t látnak a karrierjében, szakítva korábbi szerepeivel. A Premios Feroz díjátadón jelölték a legjobb tévésorozatban játszó színésznőnek, és elnyerte a legjobb színésznőnek járó Atv-díjat. A sorozat a 46. Nemzetközi Emmy-díjátadón a legjobb drámai sorozatnak járó díjat nyerte el. Világsiker lett, és a legnézettebb nem angol nyelvű sorozat a platformon.

Még ugyanebben az évben megkapta első mozis drámai főszerepét Julio Medem A vér fája című thrillerben, Corberó pedig Rebeccát, egy titokzatos nőt alakít, aki férjével együtt felfedezi családja titkait. A színésznőt Isabel Coixet is rendezte a Proyecto Tiempo: La Llave című filmben. A film a San Sebastián-i filmfesztiválon debütált.

2018-ban kapja első angol nyelvű szerepét a Snatch című amerikai krimi-dráma sorozatban. Rupert Grint és Luke Pasqualino színészek mellett játszik.

2019-ben saját magát alakítja a Paquita Salas című spanyol vígjátéksorozatban. Még ebben az évben bejelentették, hogy ő lesz G.I. Joevillain bárónője a Snake Eyesban, a G.I. Joe spin-offjában.

Nyilvános kép

Feminista. 2018-ban részt vett egy videóban, amelyben az abortusz legalizálása mellett érvelt Argentínában. Katalán származású, de nem tartja magát szeparatistának, és mindkét oldalt támogatja. Ennek ellenére a 2017-es katalán függetlenségi népszavazás eredményét követően azt tweetelte, hogy "megszakad a szíve" a rendőri erőszak miatt.

A színésznőt "divatikonnak" tartják, és a 30. Goya-díjátadón Teresa Helbig ruhájával keltett feltűnést, amelynek impozáns oldalsó kivágása megmutatta a lábát. Azonban a súlya miatt is kritizálták, és egyesek azt feltételezték, hogy anorexiában szenved. Ő azonban mindig is tagadta, és jó evőnek tartja magát. Sokat mozog, és a fitnesz mellett pilatesszel is foglalkozik.

2018 májusában a La Casa de Papel című film világsikerének köszönhetően a színésznő több mint 19 millió követőjével jelenleg a 3. legtöbbet követett spanyol híresség lett az Instagramon, de megelőzte Danna Paola és Leo Messi. Jelenleg több mint 19,4 millió követője van. Corberó arra is használja platformját, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozásra, és zsűritagja volt a 4. We Art Water Filmfesztiválnak.

Társalapítója az Ymas nevű, művészekből (színészek, rendezők, producerek, írók,...) álló cégnek, amely lehetővé teszi, hogy az emberek részt vehessenek filmbemutatókon, a kulisszák mögött és még sok másban. A színésznő Blanca Suarez és Clara Lago színésznőkkel együtt több mellrákellenes kampányban is részt vett. Az Atresmedia Alapítvánnyal a gyermekkori rák ellen is elkötelezte magát.

Személyes élet

Corberó 2008-ban két évig járt Israel Rodríguez színésszel. 2011-ben öt hónapig járt Feliciano López teniszezővel. 2013-tól kezdve három évig járt Andrés Velencoso modellel és színésszel. 2016 óta kapcsolatban él Chino Darín színésszel, akivel a La embajada című tévésorozat forgatásán ismerkedett meg. Együtt élnek, 2019 óta Madridban. Van egy Lolita nevű kutyája.