, 2022/6/21

A virágzó hagymák és évelők minden tavasszal nyújtott látványossága az anyatermészet egyik legjobb produkciója. A hóval borított föld alatt tartja őket rejtve, amíg a hosszabbodó nappalok és a melegedő nap jelzi, hogy itt az ideje a nagyszerű megjelenésnek. Pontosan a megfelelő pillanatban előbújnak ágyásukból, hogy elűzzék a téli szomorúságot, és emlékeztessenek minket arra, hogy megérkezett a tavasz. Ha sokféle tavaszi virágot ültet, február végétől június közepéig élvezheti ezt a pompás látványt. Íme néhány, az egész szezonra szóló színt nyújtó csúcsnövény.

spring flowers

A virágzó hagymák és évelők minden tavasszal nyújtott látványossága az anyatermészet egyik legjobb produkciója. A hóval borított föld alatt tartja őket rejtve, amíg a hosszabbodó nappalok és a melegedő nap jelzi, hogy itt az ideje a nagyszerű megjelenésnek. Pontosan a megfelelő pillanatban előbújnak ágyásukból, hogy elűzzék a téli szomorúságot, és emlékeztessenek minket arra, hogy megérkezett a tavasz. Ha sokféle tavaszi virágot ültet, február végétől június közepéig élvezheti ezt a pompás látványt. Íme néhány, az egész szezonra szóló színt nyújtó csúcsnövény.

Helleborus x hybridus

Ez a böjti rózsaként is ismert tavaszi virág sokféle színben pompázik, és igazán feldobhatja az árnyékos helyeket. A hellebore a szezon elején virágzik, virágai két hónapig vagy tovább tartanak. A hellebórák a szélsőséges körülményektől, például a nagy hidegtől vagy a teljes napfénytől védett helyen fejlődnek a legjobban.

Hóvirág

Kitettség: Fekvése: Teljes naptól a részleges árnyékig

A hóvirágok a hűvösebb éghajlatot és a világos árnyékot kedvelik, és a hideggel dacolva fehér virágaikat a hótakarón keresztül tolják felfelé. Rövid termetük miatt tökéletes választás erdőkertekbe, sziklakertekbe és szegélyekbe. A legjobb tömeghatás érdekében a hóvirágot legalább 25 hagymából álló csoportokban, egymástól kb. 3 hüvelyk távolságra ültesd.

Narcissus

Kitettség: Fekvése: Teljes naptól a részleges árnyékig

A nárciszok megbízható és könnyen termeszthető virágok, nagyon kevés gondozást igényelnek, és kiváló választás a kezdő kertészek számára. Trombita alakú virágaik jellemzően sárga vagy fehér színűek, és a legjobban teljes napsütésben vagy enyhe árnyékban fejlődnek. A legjobb eredmény érdekében ültesd őket tömegesen évelő kertbe, vagy hagyd, hogy egy erdős kertben természetessé váljanak.

Pusztai fűz catkins.

A cickafarkfűz bokrok gyakran akkor mutatják meg bolyhos katicáikat, amikor a tél még erősen be van zárva. Gyakran vadcserjéknek gondolják, de a cickafarkfűzeket a kertben is termeszthetjük. Lehet, hogy a catkinokra nem úgy gondolsz, mint tavaszi virágokra, de ezek a vidám, klasszikus rügyek minden évszak eleji kedvencek listáján ott a helyük. Ezeket a vizes növényeket rossz vízelvezetésű talajba kell ültetni, aztán vigyázz, mert gyorsan nőnek.

Nárcisz (Narcissus)

A magas szárú nárciszok gyakran kicsit később virágoznak, mint a miniatűr fajták. Sok kertész, aki a sárga virágokat kedveli, a nárciszokat jellegzetes trombitaformájuk miatt szereti. A virágok ellenállóak, de ha "megvakulnak", vagy ha a nárciszok nem virágoznak, akkor lehet, hogy több napra van szükségük, vagy a hagyma túl mélyen fészkel a talajban, és kissé feljebb kell emelni.

A kúszó flox

Egy alacsony fenntartási igényű talajtakaró, amely sűrű fürtökben apró virágokat hoz. Egy ferde padon tömegesen elhelyezve a kúszó phlox növények erőteljes tájképi hatást keltenek. Heti öntözést igényel, mivel nem a legszárazságtűrőbb növény. Ügyelj arra, hogy tavasszal minél korábban kezd el a gyomok kiirtását, hogy a phlox a lehető legtöbb tápanyaghoz jusson, és így megőrizze szőnyegszerű virágzását.

Crocus

Gyakorlatilag egy "corm" (nem hagyma), de néhány krókusz majdnem olyan korán virágzik, mint a hóvirág. A krókuszok a fajtától függően különböző színekben és méretekben jelennek meg. A krókuszok gyakorlatilag nem igényelnek gondozást. Az esőn kívül nincs szükségük sok vízre, és maguktól szaporodnak. A legnagyobb probléma a krókuszokkal? A vadon élő állatok szeretik felfalni a bimbókat.

A szőlőjácint

Mélylila virágai kora tavasszal nyílnak, és akár három hétig is eltarthatnak. Harang alakú virágaik miniatűr szőlőfürtökre emlékeztetnek. Teljes napsütésben vagy részleges árnyékban fejlődik a legjobban, és könnyen gondozható. Természetesednek és elterjednek egy területen, bár nem agresszíven.

A szakállas íriszek

Különböző színűek, magasságúak és virágzási idejűek. A legrövidebb fajták már március közepén virágoznak, a magasabbak május közepétől júniusig; egyesek nyáron vagy ősszel is újra virágoznak. A legjobb eredmény érdekében a szakállas íriszeket július és szeptember között ültesd, amíg nyugalmi állapotban vannak.

Adonis (Adonis amurensis)

Ez a lágyszárú, karbantartást nem igénylő évelő növény a hagymás növényekkel, például a hóvirággal és a krókuszokkal fog versenyezni a kertedben a legkorábbi virág státuszért. A virág sárga, a levelek pedig páfrányszerűek, de a növény nyáron nyugalmi állapotba kerül, ezért legyen készen néhány egynyári növény, amelyet köréje ültethet, hogy elfedje a lyukat, amelyet a kerttervezésben hagy. Az Adonis teljes napra ültetve kiváló, egy-két hüvelyk átmérőjű virágokat hoz, csomókban nő, és egy láb magasra nő, nagyobb terjedelemmel.

Forsythia

Ez a gyorsan növő, sárga virágú bokor az egyik legnépszerűbb virágzó cserje. Amikor ezek a vidám, sárga tavaszi virágok díszítik a forsythia íves ágait, az a bizonyíték arra, hogy a tél visszavonult erre az évre. A forsythia meglehetősen független a gondozást illetően. A legnagyobb gond a forsythia termesztésénél a bokrok metszése a rendezettség, az alak és a méret megőrzése érdekében, de sokan szeretik a vad növekedési mintázatát is.

Crocus vernus

A holland krókusz virágai kora tavasszal nyílnak, és a virágok körülbelül három hétig tartanak. A virágok éjszaka záródnak, és reggel nyílnak ki. A növények a legjobban a szemcsés, jó vízelvezetésű talajon fejlődnek. Gyepen, fák alatt vagy napos erdős területeken tömegesen ültessük.

Téli akonit

A téli akonit késő téltől kora tavaszig virágzik, csésze alakú, felfelé néző, élénksárga virágaival. Ezek a növények gyakran a havon keresztül is felfelé tolják virágaikat. A virágzás idején teljes napsütést élveznek, majd a fák lombjainak lombosodásával egyre árnyékosabbá válnak.

Bloodroot

A vérfű egy szár nélküli vadvirág, amely kora tavasszal virágzik. A virágok rövid életűek (1-2 nap), a napon kinyílnak, és éjszaka záródnak. A vérfűszegfű a legjobb, ha tömegesen ültetjük árnyékos erdőkbe, vadvirágos, őshonos növényekkel vagy sziklakertekbe, ahol a növényeket hagyhatjuk, hogy naturalizálódjanak.

A boszorkánymogyoró

A tél legvégén vagy a tavasz legelején virágzik. A cserje élénksárga virágai pók alakúnak tűnnek. Ősszel ültesse el ezt a rendkívül kevés karbantartást igénylő cserjét, és még akkor is keresse a virágokat, ha a földön hótakaró van. Mint más kora tavasszal virágzó cserjéknél, itt is a legtöbb munka, amit esetleg el kell végeznie, az a formájának megőrzése az oltási pont alatt kihajtott szívóhajtások eltávolításával, amelyek általában kényelmetlen terjedést okoznak.

A nefelejcs

Egy szőrös, fürtös, tavasszal virágzó növény. Szerves anyagokban gazdag, állandóan nedves, jó vízelvezetésű talajokon könnyen termeszthető. Ültessük oda, ahol meghonosodhat, mivel agresszíven terjed.

Trillium

A trilliumok három spirális mintázatú levéllel és egyetlen virággal rendelkeznek. A virág színe néha sárgás bronzszínű vagy vöröses-zöld. A virágok gyakran édes, de gyenge illatúak. A virágokból bogyószerű kapszulák fejlődnek, a magokat pedig hangyák szórják szét.

Gyöngyvirág

A gyöngyvirág finom harang alakú virágokat hoz tavasszal, és mennyei illatú. A lándzsa alakú levelek egész nyáron kitartanak, és vonzó talajtakaróként szolgálnak. Ez az árnyékkedvelő növény nem kényes a talajra, de agresszíven terjed, ezért kerülje az évelő kertek vagy szegélyek közelébe helyezését.

A magnóliák

minden évben a legkorábban virágzó fák közé tartoznak, amelyek tavasszal hozzák meg virágaikat. A csillagmagnólia alacsonyabb marad (15-20 láb magas), mint a csészealjmagnólia (Magnolia x soulangiana; 20-25 láb magas), és jellegzetes csillag alakú virágai jelennek meg legkorábban. A csillagmagnólia fehér virágú, ellentétben a tányérmagnóliával és a Jane-magnóliával (Magnolia 'Jane'), amelyek mindkettő rózsaszínben virágzik.