, 2022/6/21

A szemöldök szedése rossz? Tanulmányok azt mutatják, hogy szinte mindenki piszkálja vagy húzogatja a haját és a bőrét időnként. De mivel a legtöbb ember nem beszél róla, az emberek gyakran elgondolkodnak azon, hogy vajon normális-e a piszkálódási viselkedésük. Vagy, hogy bizonyos testrészeket, például a szemöldököt rossz-e piszkálni.

eyebrow picking

Tehát a szemöldök piszkálása rossz? A szemöldök piszkálása önmagában nem rossz. Ha mértékkel csináljuk, akkor valószínűleg nincs miért aggódni. Ha azonban túl sok szemöldökszőrt tépkedsz, vagy ez olyan kényszer, amiről nem tudsz leszokni, akkor a szemöldökszőrök szedésének vagy kihúzásának komoly következményei lehetnek.

A szemöldökszőrök tépkedésének következményei

Ha időnként kitépsz néhány szemöldökszálat, annak nem lesznek hosszú távú következményei. Két-négy hónap alatt visszanőnek, és minden újra rendben lesz.

Ha azonban nagy mennyiségű szőrszálat tépked ki a szemöldökéből, az sok problémát okozhat. Először is, vannak ezzel kapcsolatban kozmetikai problémák. A szemöldöke nem fog normálisan kinézni, és ki fog tűnni. Ezt potenciálisan elfedheti sminkkel, például szemöldökceruzával.

De sok ember, különösen lányok és nők, akik nagy foltokat szednek ki a szemöldökükből, szégyenérzetet, zavarban vannak, vagy elveszítik az önbecsülésüket a szemöldökük fizikai változása miatt. Idővel ez kihathat a mentális egészségre, ami szorongáshoz vagy depresszióhoz vezethet. Így összességében alacsonyabb lesz az életminősége.

A szemöldökszőrök szedésének rövid távú hatásai mellett a hosszú távú szedés tartós hajhullást is okozhat. Ehhez általában sok évnyi szedegetés szükséges, ezért ne akadj ki túlságosan. De a szőrszálak újra és újra történő kihúzása hegesedést okozhat a szőrtüszőben, ami miatt az már nem képes többé hajat növeszteni.

Emiatt egyesek, akik hosszú ideig tépik a hajukat, azt tapasztalják, hogy kopasz foltjaik vannak, amelyek nem múlnak el.

A szemöldökszőr húzásának további következménye, hogy mit csinálsz vele. A hajukat kényszeresen tépkedő emberek körülbelül 20%-ának az a kényszerképzete is kialakul, hogy megeszi ezt a hajat. Ez "szőrgombócokat" okozhat a gyomor-bélrendszerben, amelyek egészségügyi problémákat okozhatnak, vagy műtétet tehetnek szükségessé.

Normális a szemöldökpiszkálás?

Időről időre mindenki húzogatja vagy piszkálja a haját, a bőrét vagy a körmét. De a legtöbb ember képes abbahagyni a piszkálást vagy a húzást, ha elhatározza magát. A lakosság egy kis kisebbsége, az emberek körülbelül 1-3%-a szenved a trichotillomániának vagy szőrszálhúzási zavarnak nevezett betegségben. Önnél akkor állhat fenn ez a rendellenesség, ha a múltban már megpróbált leszokni a szőrszálak kihúzásáról, de nem tudta sikeresen abbahagyni, és ez a szokás sok problémát okoz az életében.

A legtöbb ebben a rendellenességben szenvedő ember nő, és a leggyakoribb helyek, ahonnan a szőrszálakat kihúzzák, a fejbőr, a szeméremtest és az arc, beleértve a szemöldököt is. Az ebben a rendellenességben szenvedő emberek hajlamosak nagy szégyenérzetet érezni viselkedésük körül, és a szégyenérzet miatt kerülik a társas helyzeteket. Ez nagyon magányos, elszigetelő élmény lehet.

Mi okozza a szőrszálak kipiszkálását a szemöldökből?

Számos oka van annak, hogy az emberek szedegetik vagy húzogatják a szőrszálakat a szemöldökükből. Az egyik fő ok az, hogy ez az önnyugtatás egy formája, és segít az érzelmi szabályozásban. Amikor stresszes, szorongó, depressziós, unatkozik, vagy más módon egyszerűen csak nem elégedett az életével, szüksége van módokra, hogy szabályozza az érzelmeit, és újra a homeosztázis helyére kerüljön.

Az ápoló viselkedésmódok megnyugtatják az idegrendszert, így érthető, hogy sok ember kényszeresen tépkedi, húzogatja vagy harapdálja a haját, hogy segítsen szabályozni az érzelmeket és az idegrendszert. A szőrszálak piszkálásának egy másik aspektusa a megszokás. Miután újra és újra elvégeztél egy cselekvést, az egyszerűen beleivódhat az idegrendszeredbe, és nehéz lesz abbahagyni. Nem számít, mi az oka, az idegrendszered plasztikus. Ez azt jelenti, hogy tapasztalattal és idővel változhat, és rengeteg olyan taktika és terápia létezik, amely segíthet abbahagyni a szőrszálak szedését a szemöldökről.

Hogyan hagyja abba a szemöldökszőrök piszkálását?

A kutatások azt mutatják, hogy a kényszeres szőrszedés és -húzás kezelésének egyik leghatékonyabb módszere a kognitív viselkedésterápia. Ezt a legjobb egy kognitív viselkedésterápiában vagy szokásmegfordító terápiában képzett mentálhigiénés szakember irányításával végezni.

De kipróbálhatsz néhányat ezek közül a technikák közül egyedül is, ha a kezelés nem opció számodra:

Legyél tudatos

Vezess naplót a szemöldökszedésről. Jegyezd fel, hogy mikor és hol a legvalószínűbb, hogy piszkálod a szemöldököd, és minden olyan kiváltó okot, amelyet észlelsz, beleértve az alváshiányt, érzéseket, embereket vagy gyógyszereket.

Csökkentsd a kiváltó okokat

Ha megértetted a kiváltó okokat, ideje tervet készíteni a csökkentésükre. Ez lehet olyan egyszerű, mint a koffein kerülése és a több alvás, vagy olyan bonyolult, mint a viselkedését kiváltó nehéz érzelmek kezelésének megtanulása.

Helyettesítsd a szemöldökpiszkálást

Egy másik taktika a szemöldökszedés abbahagyására az, hogy ezt a viselkedést kevésbé problémás viselkedéssel helyettesíted. Sokan sikerrel járnak, ha a kezüket lefoglalják egy szorító labdával vagy egy fidget játékkal.

Keress érzelmi támogatást

A hajhúzásról való leszokás hatalmas akadályt jelenthet, és a legjobb, ha sok támogatást kapunk az út során. Keresd fel a barátaid és a családod bátorításért. Ha nem szívesen beszélsz barátaiddal vagy családoddal a hajhúzásról, keress másokat az interneten, akik tudják, min mész keresztül.

Mondj nemet a szégyenre

Dolgozz azon, hogy elengedd a viselkedésed miatt érzett szégyenérzeted. Emellett rengeteg önsajnálatot kell adnod magadnak, és dicsérned kell minden erőfeszítést, amit ennek a szokásnak a leküzdése érdekében teszel. Minél jobban érzed magad, annál jobb lesz az érzelmi állapotod, és annál könnyebb lesz megváltoztatni a viselkedésed.

Beszélj orvosoddal

Ha a leszokásra irányuló motiváció ellenére továbbra is küzdesz a szemöldökszedés ellen, beszélj orvosoddal. Bár a kognitív viselkedésterápia az első vonalbeli kezelés, ez nem mindig működik mindenkinél. Vannak gyógyszerek és más terápiák, amelyeket ilyenkor érdemes kipróbálni. Az N-acetilcisztein (NAC) napi kétszer 1200 mg-os adagokban végzett vizsgálatok szerint csökkenti a kényszeres szőrszálhúzást felnőtteknél.

Van néhány más gyógyszer is, amely szintén ígéretesnek bizonyult a vizsgálatokban, beleértve a klomipramint, az olanzapint és a dronabino-t. Ezenkívül a dialektikus viselkedésterápia, az elfogadás és elköteleződés terápia, valamint az expozíciós terápia olyan terápiák, amelyek sikeresen kezelték a trichotillomániát néhány embernél.

10 gyors tipp a szemöldök piszkálás és húzás megállításához

Gyakorold a mély légzést. Amikor késztetést érzel a piszkálásra, lélegezz ki lassan, amíg az összes levegő el nem hagyja a tüdőd, majd koncentrálj továbbra is a légzésedre, amíg el nem múlik a késztetés a szőrszálak piszkálására vagy húzására.

Tegyél kötést az ujjbegyeidre. Ez megnehezíti és kevésbé kielégítővé teszi a szőrszálak kihúzását.

Tarts mindig magadnáll testápolót. Amikor kedvet érzel a tépkedéshez, használd ezt az energiát arra, hogy óvatosan kend be az ujjbegyeid krémmel. Ez lefoglalja a kezed, és az ujjaid túl csúszósak lesznek a szemöldökszedéshez.

Tegyél illóolajat vagy parfümöt az ujjbegyeidre. Az illat segíthet tudatosítani a piszkálást, amikor automatikusan elkezded csinálni.

Olajozd be a szemöldököd. Használj kókusz- vagy olívaolajat, és dörzsöld be vele a szemöldököd egész nap. Ezáltal a szemöldököd csúszós marad, így nem tudod megragadni.

Próbáld ki a kétoldalú stimulációt. Simogasd meg a karod, válld vagy az arcod a tenyerével vagy az ujjbegyeiddel. Váltogasd a mozdulatot úgy, hogy egyszerre csak az egyik oldalt simogasd. Ez csökkenti a harc vagy menekülés reakciót, és segít a szorongáson. Emellett egy olyan stimulációs forrást is biztosít, amelyre esetleg vágysz, amikor késztetést érzel a piszkálásra. Ez a videó egy példát mutat erre a technikára:

Viselj kesztyűt. Találd ki azokat az időpontokat, amikor a legnagyobb valószínűséggel piszkálsz, és ilyenkor vegyél fel kesztyűt, így nem fogsz úgy piszkálni, hogy nem tudod, mi történik.

Firkálj! Ha a piszkálódás előadások vagy az iskola alatt történik, a firkálás segíthet lefoglalni a kezed anélkül, hogy felhívnád magadra a figyelmet.

Viselj sminket. Nézz sminkelős oktatófilmeket az interneten, és izgulj igazán, hogy szép legyen a szemöldököd. Aztán kezdj el mindent beleadni a szemöldöködbe. A gondolat, hogy tönkreteszed a szemöldöködbe fektetett összes erőfeszítést, vagy elkened a sminkedet, segíthet abbahagyni a szemöldök piszkálását.

Használj egy fidget vagy érzékszervi játékot. Az Amazonon a fidget játékok végtelen változatai közül választhatsz (kattints a legnépszerűbbekért). Olyan szenzoros tárgyakat is kipróbálhatsz, mint a kinetikus homok, a játékhab vagy a buta gyurma. Ezek a tárgyak csökkentik a szorongást, és lefoglalják a kezét, így kevésbé valószínű, hogy a szemöldökét piszkálja.