, 2022/6/21

Sandra Bullock, teljes nevén Sandra Annette Bullock, (született 1964. július 26-án, Arlington, Virginia, Egyesült Államok) amerikai színésznő és filmproducer, aki karizmatikus energiájáról és szellemességéről ismert a képernyőn, különösen a romantikus vígjátékok lányos karaktereiként.

sandra bullock

Bullock gyermekkora nagy részét a nyugat-németországi Nürnbergben töltötte, bár gyakran utazott édesanyjával, aki német operaénekesnő volt, és időnként fellépett anyja produkcióiban. Bullock Virginiában járt középiskolába, később pedig az East Carolina Egyetemen tanult drámát. 1986-ban New Yorkba költözött, ahol a Neighborhood Playhouse School of the Theatre-ben tanult. Miután pozitív figyelmet kapott a No Time Flat című Off-Broadway-darabért, Bullock a Hangmen (1987) című filmben debütált a mozivásznon, majd mellékszerepeket vállalt olyan filmekben, mint a Religion, Inc. (1989) és a Bionic Showdown című tévéfilm: A hatmillió dolláros férfi és a bionikus nő (1989).

Első főszerepét a Who Shot Pat?

(1989) című romantikus felnőtté váló filmben, amely az 1950-es évek faji feszültségeit vizsgálja. 1990-ben Bullock szerepelt a Working Girl című rövid életű tévésorozatban, amelyben egy ambiciózus New York-i vezetőt alakított.

1992-ben Bullock a Love Potion No. 9 című romantikus vígjátékban mutatta meg őszinte báját. Ez a következő évben egy sor filmhez vezetett, köztük az Eltűnés című thrillerhez, a Demolition Manhez, amelyben az akciósztár Sylvester Stallone mellett játszott, és az Ernest Hemingway birkózása című drámához. A nagy áttörést azonban a Speed (1994) című thriller hozta meg számára, amely egy rendőrről (Keanu Reeves alakítja) szól, akinek egy bátor utas (Bullock) segítségével kell hatástalanítania egy buszon lévő bombát. 1996-ban Bullock Golden Globe-díjra jelölték a While You Were Sleeping (1995) című romantikus vígjátékban nyújtott alakításáért.

A tipikus romantikus vígjátéki szerepein kívüli szerepeket keresve szerepelt A háló (1995) című thrillerben; A Time to Kill (1996), amely John Grisham bestseller író azonos című jogi regénye alapján készült; és a Szerelemben és háborúban (1996), amely Ernest Hemingway háborús románcáról szóló dráma, amely Ernest Hemingway Búcsú a fegyverektől (1929) című regényét ihlette.

Az 1990-es évek végén Bullock megalapította a Fortis Films produkciós céget, amely 1998-ban elkészítette a Hope Floats című romantikus drámát és a Practical Magic című vígjátékot; Bullock mindkét filmben szerepelt. Ugyanebben az évben az ő hangja szólalt meg Az egyiptomi herceg című animációs filmben. A Forces of Nature (1999) című romantikus vígjátékban (Forces of Nature) szerethető, de különc főszereplőjeként tért vissza a megszokott területre, Ben Affleck oldalán.

2000-ben a 28 napban nyújtott alakítását dicsérték, mivel a humort és a sebezhetőséget egyensúlyban tartva alakított egy írót és partiarcot, akit rehabilitációra küldenek. Még ugyanebben az évben Bullock kasszasikert aratott a Miss Congeniality című vígjátékkal, amelyben egy FBI-ügynököt alakított, aki szépségversenyzőnek álcázza magát.

Továbbra is minden filmes műfajban dolgozott: gyilkossági nyomozót alakított a Gyilkosság számokkal (2002), drámaírót, akinek nehéz a kapcsolata az anyjával a Ya-Ya Sisterhood isteni titkai (2002) című filmben, és egy alulértékelt ügyvédet a Two Weeks Notice (2002) című filmben. Később egy Los Angeles-i kerületi ügyész rasszista feleségeként tűnt fel a kritikusok által elismert Crash (2004) című filmben. Bullock újabb komoly szerepet vállalt, amikor Harper Lee amerikai írónőt alakította az Infamous (2006) című filmben, a Truman Capote íróról szóló életrajzi filmben. 2006-ban újra együtt játszott Reeves-szel a The Lake House című romantikus filmben, amely két emberről szól, akik úgy lesznek szerelmesek egymásba, hogy leveleket küldenek előre és hátra az időben.

2009-ben, miután szerepelt A lánykérés és az All about Steve című romantikus vígjátékokban, Bullock egy elszánt anyát alakított a The Blind Side című sportdrámában; alakításáért számos elismerést kapott, többek között a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat. Újabb anyaszerep következett az Extremely Loud & Incredibly Close (2011) című filmben, amely egy fiúról szól, aki megbirkózik apja szeptember 11-i támadásban bekövetkezett halálával.

2013-ban Bullock egy össze nem illő női FBI-ügynökpáros egyik feleként szerzett nevetést a The Heat című széles, pajzán vígjátékban. Még ugyanebben az évben George Clooney oldalán játszott a Gravitáció című elismert drámában, amely űrhajósokról szól, akik a túlélésért küzdenek, miután űrhajójuk megsemmisült; Bullock Oscar-jelölést érdemelt ki alakításáért. Ezután a gonosz Scarlett Overkill hangját adta a Minyonok című animációs vígjátékban, és egy bolíviai elnökválasztási kampányt irányító amerikai politikai stratéga küzdelmeit ábrázolta a sötét bohózatban, az Our Brand Is Crisis (mindkettő 2015).

2018-ban Bullock egy ékszerrablás kiagyalóját alakította az Ocean's 8-ban, az Ocean's-franchise női főszereplésével készült rebootban. Emellett egy anyát alakított, aki bekötött szemmel tesz egy veszélyes utazást a Bird Box című természetfeletti thrillerben, amelyben egy homályos erő pusztulást okoz azoknak, akik ránéznek. Következő filmjében, a The Unforgivivable (2021) című filmben Bullock egy elítélt gyilkost alakít, aki a börtönből való szabadulása után a megváltást és a fiatalabb húgát keresi. Az Elveszett város (The Lost City, 2022) című filmmel tért vissza a vígjátékokhoz, amely egy romantikus íróról szól, akit elrabolnak.

Van, amit még Sandra Bullock is szégyell:

Ez volt élete legkínosabb filmje. Sandra Bullock rengeteg sikerfilmben szerepelt, de van egy projekt, amelyet szívesen elfelejtene.

Bullock megemlítette a Féktelenül 1997-es folytatását, mondván, hogy az alapvetően nagyon unalmasra sikeredett.

- Még mindig zavarban vagyok, hogy játszottam a Féktelenül második részében. Semmi értelme. Lassan megyek egy sziget felé. Ez az egyik dolog, amire az mondom, hogy bárcsak ne tettem volna meg.

A filmnek azonban van kultikus követője, akiknek elnyerte a színésznő által kritizált film.

– Majdnem öt ember, akik a kis sziget felé haladó lassú hajót nézték - mesélte Bullock nevetve.

A Féktelenül folytatásában Annie-t követik, aki megpróbál mindenkit megmenteni, amikor a hajót eltérítik. A film másik sztárja, Keanu Reeves nem tért vissza a folytatásban - írja a CNN.

Sandra Bullock már nagyon bánja, hogy erre a szerepre egykor igent mondott.

Nem ez az első példa arra, hogy egy hangzatos forgatókönyv bizony nem garancia a sikerre! Sandra Bullock legújabb filmje, Az elveszett város március 23-án kerül az amerikai mozikba, ennek sajtóturnéja kapcsán pedig az elmúlt közel egy hónapban számos szuper és kimondottan dögös szettben csodálhattuk a színésznőt, aki nemcsak az egyik főszerepet, de a produceri feladatköröket is magára vállalta az alkotásban.

Sandra amellett, hogy lelkesen népszerűsíti az alkotást természetesen örömmel válaszol a riportereknek a karrierjének korábbi állomásait firtató kérdésekre is! Így tudhattuk meg a minap, hogy melyik filmje volt az, amit bizony már rég megbánt. Az 1994-es Féktelenül sikere után sejteni lehetett, hogy Jan de Bont rendező nekifut még egyszer a témának és egy újabb izgalmas történetet hoz ki a dologból.

Arra talán ő sem számított, hogy Keanu Reeves éppen aktívan turnézik majd zenekarával és nem fér bele az idejébe egy második rész elkészítése, így hát Sandra Bullock az 1997-es Féktelenül 2. – Teljes gőzzel cím alatt futó folytatásban már Jason Patric oldalán próbál egy hajó fedélzetén megküzdeni egy mindenre elszánt, bosszúszomjas programozóval. Érdekes, hogy míg a film első részét még két Oscar-díjra is jelölték - legjobb hangeffektus vágás és a a legjobb vágás kategóriában -, addig a folytatást annyira utálta a szakma és a rajongók is, hogy a legrosszabb filmeknek rendezett Arany Málna díjon összesen 8 kategóriában jelölték.