, 2022/6/17

A rovarcsípés vagy -csípés gyakran kis, vörös csomót okoz a bőrön, amely fájdalmas és viszkethet. Sok csípés néhány órán vagy napon belül elmúlik, és otthon is biztonságosan kezelhető. Nehéz lehet azonosítani, hogy mi csípte vagy csípte meg, ha nem látta, hogy mi történt. De ne aggódjon, ha nem biztos benne - a legtöbb csípés és csípés kezelése hasonló.

insect bites

Akár a vízben, akár egy hegyi ösvényen, akár a hátsó kertben, a vadon élő állatoknak, amelyekkel találkozol, megvannak a módszereik arra, hogy megvédjék magukat és területüket. A rovarok, például a méhek, hangyák, bolhák, legyek, szúnyogok, darazsak és pókfélék csíphetnek vagy csíphetnek, ha közel kerülsz hozzájuk.

A csípés kezdeti érintkezése fájdalmas lehet. Ezt gyakran allergiás reakció követi a rovar száján vagy fullánkján keresztül a bőrébe juttatott méregre.

A legtöbb csípés és csípés csak kisebb kellemetlenséget vált ki, de néhány találkozás halálos lehet, különösen, ha súlyos allergiája van a rovar mérgére.

A megelőzés a legjobb gyógyszer, ezért a biztonság megőrzésének legjobb módja, ha tudja, hogyan ismerje fel és kerülje el az állatok vagy rovarok csípéseit és csípéseit.

Az, hogy milyen állatokat kell felismernie és megértenie, nagyban függ attól, hogy hol él, vagy hová látogat el. Az Egyesült Államok különböző régiói számos ilyen élőlénynek adnak otthont.

Az évszak is számít. Például a szúnyogok, a szúrós méhek és a darazsak nyáron általában teljes erővel megjelennek.

A poloskacsípések tünetei utalnak az okra és a súlyosságra. Például a legtöbb poloskacsípés vörös dudorokat okoz, amelyek fájdalommal, viszketéssel vagy égő érzéssel járnak. Néhány poloskacsípésnél hólyagok vagy hólyagok is megjelennek. Íme néhány gyakori poloskacsípésre utaló jel:

A poloskák kis csípésnyomot hagynak a bőrön, amely vörös és viszket, vagy ritka esetben súlyos allergiás reakciót okoz.

A méhcsípések piros bőrdudort okoznak, amely körül fehéres.

A bolhacsípések viszkető csíkot hagynak a bőrön, gyakran a bokákon és a lábakon.

A szúnyogcsípések egy felemelkedett, viszkető, rózsaszín bőrdudort hagynak maguk után, vagy ritka esetekben súlyos allergiás reakciót váltanak ki.

A pókcsípések kisebb tüneteket okoznak, mint a bőrpír, duzzanat és fájdalom a csípés helyén, vagy nagyon súlyos tüneteket, amelyek sürgősségi ellátást igényelnek.

A kullancsok Lyme-kórt hordozhatnak, és csípésük olyan kiütést hagy maga után, amely úgy néz ki, mint egy táguló bikaszem.

Minden, amit a rovarcsípésekről és a betegségekről tudni kell

A legtöbb rovarcsípés közvetlenül a rovarról terjed, és a szabadban történik. Két kivétel a poloskák (apró atkák, amelyek az ágyakban és az ágyak közelében élnek) és a tetvek, amelyek fertőzött személlyel, fésűvel vagy ruhával való érintkezés útján terjednek.

Egyes rovarcsípések betegségeket is terjeszthetnek, például a Zika-vírust, a nyugat-nílusi vírust, a Chikungunya-vírust, a dengue-lázat és a sárgalázat (mindegyiket szúnyogok terjesztik); a Lyme-kórt (kullancsoktól); a Rocky Mountain foltos lázat (kutyák vagy fakopáncsok által); és a Chagas-kórt (csókolózó poloskák által).

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) 2018. május 4-én közzétett jelentésében figyelmeztette az amerikaiakat, hogy a szúnyog-, kullancs- és bolhacsípésekből származó betegségek száma az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt.

Hogyan előzheti meg a rovarcsípéseket? Íme néhány tipp a CDC-től:

Használjon olyan rovarriasztót, amelyet a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) bejegyzett. (Az EPA közzétett egy online eszközt, amely segít meghatározni, hogy melyik a megfelelő a sokféle körülmény között.)

Utazáskor tájékozódjon, milyen oltásokra vagy gyógyszerekre lehet szüksége, és milyen óvintézkedéseket tehet.

Viseljen a bőrt fedő ruházatot.

Nem számít, milyen típusú rovarcsípés érte, jó, ha tudja, mi csípte meg. Ha megtanulja azonosítani a rovarcsípést a kinézete és a tapintása alapján, akkor tudni fogja, hogy otthon kezelje-e a csípést, vagy azonnal orvoshoz forduljon.

Ha ismert allergiája van a poloskacsípésre, beszéljen orvosával a sürgősségi ellátásról. Néhány, a poloskacsípésre súlyos allergiás embernek mindig magánál kell tartania allergiagyógyszert, beleértve az adrenalint.

Szúnyogcsípések

A szúnyogcsípés egy kis, kerek, duzzadt dudor, amely nem sokkal a csípés után jelenik meg. A dudor vörös, kemény, duzzadt és viszket. Előfordulhat, hogy ugyanazon a területen több csípés is van.

Méhcsípések

A méhcsípés hasonló érzés, mint a darázscsípés, de a csípés gyakran a sebben marad. A rovarcsípés biztonságos eltávolítására vonatkozó tanácsokért lásd a Rovarcsípés kezelése című részt. A csípés néhány órán át fájdalmat, bőrpírt és duzzanatot okozhat. A darázscsípéshez hasonlóan egyeseknél enyhe, akár egy hétig is eltartó allergiás reakció léphet fel. Esetenként súlyos allergiás reakciók is előfordulhatnak, amelyek légzési nehézségeket, szédülést és duzzadt arcot vagy szájat okozhatnak. Ha ezeket a tüneteket észleli, azonnal hívja a mentőszámot.

Kullancscsípés

A kullancscsípés általában nem fájdalmas, ezért előfordulhat, hogy nem veszed észre azonnal, hogy megharaptak. A kullancscsípés tünetei a következők lehetnek:

egy kis piros csomó a bőrön

duzzanat

viszketés

hólyagosodás

véraláfutás

A kullancsok néha egy Lyme-kór nevű, potenciálisan súlyos fertőzést hordozhatnak, ezért a lehető leghamarabb el kell távolítani őket, ha a bőrödre tapadt egy.

Keresd fel háziorvosod, ha a Lyme-kór bármely tünete jelentkezik, például olyan kiütés, amely úgy néz ki, mint egy "bikaszem a darts táblán", vagy lázas vagy.

Bolhacsípések

A bolhacsípések általában csoportosan helyezkednek el az alsó lábszárakon és a lábfejen.

A viszkető, vörös dudorokat vörös glória veszi körül.

A tünetek közvetlenül a csípés után kezdődnek.

Poloskacsípések

A viszkető kiütést a poloskacsípésre adott allergiás reakció okozza.

Az apró kiütéseknek vörös, duzzadt területei és sötétvörös közepe van.

A csípések sorban vagy csoportosan is megjelenhetnek, általában a test ruhával nem fedett területein, például a kezeken, a nyakon vagy a lábakon.

A csípés helyén erősen viszkető hólyagok vagy csalánkiütések lehetnek.

Lótetű csípés

A lólégy csípése nagyon fájdalmas lehet, és a megharapott bőrfelület általában vörös és felhúzott.

Tapasztalhatsz még:

nagyobb, vörös, felemás kiütés (csalánkiütés vagy csalánkiütés).

szédülés

gyengeség

zihálás

testrésze felpuffad és megduzzad

A lótetűcsípés gyógyulása eltarthat egy ideig, és elfertőződhet. Keresd fel háziorvosod, ha fertőzésre utaló tüneteket észlelsz, például gennyesedést vagy növekvő fájdalmat, bőrpírt és duzzanatot.

Pókcsípések

A pókcsípések apró szúrásnyomokat hagynak a bőrön, amelyek fájdalmasak lehetnek, valamint bőrpírt és duzzanatot okozhatnak. Egyes pókok csípése rosszullétet vagy rosszullétet, izzadást és szédülést okozhat. A csípések ritka esetekben elfertőződhetnek vagy súlyos allergiás reakciót is okozhatnak. Azonnal forduljon orvoshoz, ha pókcsípés után súlyos vagy aggasztó tüneteket tapasztal.

Hangyacsípések

Az Egyesült Királyságban leggyakrabban előforduló hangya, a fekete kerti hangya nem csíp vagy mar, de a vörös hangya, a fahangya és a repülő hangya néha igen.

A hangyacsípések és -csípések általában ártalmatlanok, bár valószínűleg érezni fogja a csípést, és halvány rózsaszínű folt keletkezhet a bőrén.

Néha a megharapott terület fájdalmas, viszket és duzzadt lehet.