, 2022/6/17

Papadimitriu Athina (Budapest, 1954. július 19. –), névváltozata: Papadimitriu Athéné, görögül: Αθηνά Παπαδημητρίου, Jászai Mari-díjas és EMeRTon-díjas görög származású magyar színésznő.

papadimitriu athina

Élete

1976-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A 25. Színháznál kezdte színészi karrierjét 1976–1978 között. 1978–1982 között a Népszínházban, 1982-1989 között a Nemzeti Színházban játszott. Ezután került a Rock Színházhoz 1989–1996 között. Annak megszűnése után a Budapesti Operettszínházba került, melynek azóta is tagja. Vendégként fellép a tatabányai Jászai Mari Színházban, a Budaörsi Játékszínben, a Ruttkai Éva Színházban és a budapesti Játékszínben.

Családja

1981 és 1997 között férje Trokán Péter színművész. Lányaik, Anna (1984) és Nóra (1986), a szülők hivatásának folytatói. 1997 és 2009 között párja Dr. Magyar Gábor háziorvos, lányuk Réka (1998). Öccse, Grigorisz (1957-1980), a Kormorán együttes alapító tagja,1980-ban hunyt el autóbaleset következtében.

A görög származású Papadimitriu Athina

Sokoldalú színésznő, több teátrum színpadán is találkozhatunk vele a legkülönfélébb előadásokban. Az örökifjú művésznő hosszú évek óta tagja a Budapesti Operettszínháznak, játszik a Spirit Színház különleges előadásaiban és a lovak szerelmeseként mi sem természetesebb, mint hogy a Nemzeti Lovas Színházzal is folyamatosan járja az országot. A Spirit Színházban a Szeretetkönyv, a Bernarda Alba háza, az Örökké…Szabadon…, A csütörtöki hölgyek, a Latin érintés és a Száz év magány című darabokban játszik.

A népszerű színésznő játszott többek között a Nemzeti Színházban, a Rock Színházhoz és a Budapesti Operettszínházban is. Számos nagyjátékfilm főszereplője, társulatunk állandó tagja, aki imádja a lovakat. Közel 30 nagyjátékfilmben szerepelt

Drámai hősnőket is alakít, de érdekes énekhangja és mozgáskultúrája zenés darabok, musicalek főszerepeinek eljátszására predesztinálják.

Díjai:

Rajz János díj,1988

Farkas-Ratkó díj,1989

Emerton-díj,1993 (Az Év musicalszínésznője)

Lemezei:

Csak te és én, 1994

Latin érintés, 2009

Végtelen érintés,2010

Mi lett vele? Papadimitriu Athina erre költötte az Amerikában megkeresett pénzét

Budapest - Amerikai szuperprodukcióban kapott szerepet Papadimitriu Athina, aki először visszamondta a munkát, majd végül igent mondott, amelyet utólag is élete egyik legjobb döntésének tart.

A sorozat jövőre lesz látható, addig nem árulhatom el, hogy melyik produkcióról van szó, de annyit mondhatok, hogy nagyon jó lesz! Meglepett, amikor megkaptam a szerepet, hiszen nem annyira biztos az angolom, Nóri lányom segített. Már tavaly megvolt a szerződés, de először én lettem beteg, utána pedig jött a járvány harmadik hulláma, így idén év elejére tolódott a forgtatás. Először kitáncoltam, mert féltem az egésztől. Szorongtam, rémálmaim voltak, hogy másfél hónapig kint kell lennem, egyszerűen nem bírtam a nyomást - emlékezett vissza a szinésznő akit annyira szeretett volna az amerikai producer, hogy végül beadta a derekát.

- Életem egyik legjobb kalandja volt. Bordán Irénnel mentünk, ő is szerepelt a sorozatban. A forgatás jó hangulatú és profi volt, a kinti élethez pedig pár hét után hozzá is szoktam. Eleinte félve mentem az utcára, ijesztő volt, de a végén már metróztam, vonatoztam. A New York-i magyar konzul nagyon kedves volt, sok jó tanáccsal látott el, ahogyan a Floridában élő barátaim is, akiket meglátogattam a kintlétem alatt - mesélte Athina. A színésznő a forgatás előtt hosszú ideig nem tudott dolgozni, így sok szempontból a legjobbkor jött a lehetőség.

Szerencsére a vírus előtt sok munkám volt, így volt tartalékom. Nekem nincsenek nagy igényeim, nem kellenek márkás ruhák vagy luxus autó, megvan mindenem. Szégyelltem magam a forgatás után, hogy amennyire nem akartam elvállani, annyira jól éreztem magam, és még fizettek is érte, égette volna a kezemet a pénz, ha megtartom. Azt mondtam a lányaimnak, hogy az élményt nem tudom megosztani velük, de emlékszem, hogy fiatalként milyen jól jött a szüleim támogatása. Az embernek azért van gyermeke, hogy támogassa ahol tudja, én most így tudtam nekik segíteni, ezért elosztottam a gázsimat Anna, Nóri és Réka között - mondta a színésznő, aki tudja, szabadúszó lányainak nem volt könnyű az elmúlt egy év.

Papadimitriu Athina vallomása: "Féltem, mi lesz, ha kiderül, hogy valójában semmihez sem értek?"

A görög származású színésznő, Papadimitriu Athina nem csak a Farm VIP vetélkedője során kényszerült arra, hogy tanyasi környezetben éljen, hiszen a való életben is falun lakik. A színésznő őszintén mesélt az élményeiről. 

A Jászai Mari-díjas, görög származású színésznő Papadimitriu Athina a való életben is egy tanyán éli a mindennapjait. Éppen emiatt óriási felelősség nehezedett rá, hiszen versenytársai, a sárga csapat teljes mértékben rá és a tudására hagyatkozott. A színésznő ezt olykor nehezen élte meg, és a felelősség miatt ez hatalmas nyomást gyakorolt rá.

Én nem akartam csapatkapitány lenni. Kicsit rossz volt, hogy azt éreztem, túlságosan is rám akarnak támaszkodni, mert annyira bíztak benne, hogy én mindent tudok, mindenhez értek – mesélte a Borsnak a színésznő. A Farm VIP forgatása alatt munkálkodott benne a bizonyítási vágy és olykor nehéz dilemmák nyomták a vállait:

Szerettem volna, ha nem bukok nagyot. Féltem, mi lesz, ha kiderül, hogy valójában semmihez sem értek?

Szívósnak is tartom magam, de nem vagyok már 20 éves, jól elfáradtam mindig a nap végére. Rá kellett jönnöm, hogy én lettem Athina mama, akit az éjszakai munka során a „gyerekek" aludni küldenek – zárta a beszélgetést Athina.