, 2022/6/21

Az orosz krémtorta receptje a világháborúk között jelent meg és terjedt el széles körben. Nevének ellenére ennek a tortának semmi köze az oroszokhoz; egy magyar cukrász találta ki, aki a budapesti Oroszi Kávéházban dolgozott, így az oroszkrém torta igazi magyar desszert.

russian cream cake

Ez a torta piskótából, créme anglaise-ból, rumba áztatott mazsolából, kandírozott gyümölcsökből (tetszés szerint bármilyen fajtából) és tejszínhabból készül. Rossz hír azoknak, akik nem szeretik a mazsolát, hogy az kötelező, nem lehet kihagyni. A tortarétegek száma 3 vagy 4 lehet, attól függően, hogy melyik receptet használjuk. Sok recept öt tojásos piskótát ír elő, de azt nagyon nehéz, ha nem lehetetlen négy rétegre vágni. Én a 6 tojásos piskótát választottam, és 3 rétegre vágtam.

Összetevők:

A süteményhez:

6 tojás

6 evőkanál cukor

6 evőkanál liszt

1 1/2 teáskanál sütőpor

csipetnyi só

A töltelékhez:

5 tojás

300 ml (~1 1/4 csésze) + 150 ml (~2/3 csésze) tej.

150 g (~3/4 csésze) cukor

egy fél vaníliarúd magjai

30 g (~2 1/4 evőkanál) zselatin

400 ml (~1 2/3 csésze) tejszínhab

100 g (~2/3 csésze) mazsola

100 g (~2/3 csésze) kandírozott gyümölcsök

100 ml (~1/2 csésze) rum

A díszítéshez:

200 ml (~3/4 csésze) tejszínhab.

Áztassuk a mazsolát rumba. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Zsírozzon és lisztezzen ki egy 24 cm-es, 9 hüvelykes, kerek tortaformát.

Keverd össze a lisztet és a sütőport egy tálban. Válaszd szét a tojásokat. A tojásfehérjét egy csipet sóval verd fel, amíg nagyon kemény habbá nem áll össze. A tojássárgáját verjük fel a cukorral. Fokozatosan adjuk hozzá a lisztes keveréket a tojássárgájás keverékhez. Óvatosan forgasd a tojásfehérjét a felvert tojássárgájába. Öntsük a tésztát a tortaformába, és süssük aranybarnára. Vedd ki a tortát a tortaformából, és tedd át egy rácsra. Ha a torta kihűlt, vágd 3 rétegre.

Közben kezd el a krémtöltelék elkészítését. Tegyük a tojásokat, 300 ml (~1 1/4 csésze) tejet, a cukrot és a vaníliamagokat egy fémtálba, és egy lábas forró víz fölé (vigyázva, hogy ne érjen a vízhez), miközben folyamatosan verjük, főzzük, amíg a puding besűrűsödik és szalagot alkot. Oldjuk fel a zselatint 150 ml (~2/3 csésze) forró tejben, és azonnal adjuk a pudinghoz. Hagyjuk a pudingot szobahőmérsékletűre hűlni - ne felejtsük el időnként megkeverni. A tejszínt verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk bele a pudingba.

Szűrjük le a rumot a mazsoláról. Helyezzen egy tortalapra egy tortalapot. A krém kb. 1/3-át kenje a tetejére. A mazsola és a kandírozott gyümölcsök felét szórjuk a töltelékre. Fedjük be a következő tortaréteggel, kenjük meg a töltelék 1/3-ával, és szórjuk meg a maradék mazsolával és kandírozott gyümölcsökkel. Tegyük a harmadik tortaréteget a tetejére, és az egész tortát egyenletesen kenjük be a maradék pudingkrémmel. Tegyük egy éjszakára a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt verjünk fel 200 ml (~3/4 csésze) tejszínt, kanalazzuk egy habzsákba, és díszítsük a tortát krémrózsákkal.

Ráadás recept

A legjobb orosz mézes torta

Ez az orosz mézes torta recept, más néven medovik, egy gravitációt meghazudtoló réteges torta, mézes és dulce de leche jegyekkel. Dekadens, gyönyörű & abszolút finom. A mézes torta ropogós és vékony tortarétegekből áll, amelyeket vastag krémsajtos és dulce de leche cukormáz választ el egymástól. A végeredmény egy szemet gyönyörködtető desszert, amely biztosan lenyűgöz. Készítse el a következő összejövetelre, és nézze, ahogy a vendégek szemei tágra nyílnak, amikor belevágnak!

Összetevők

Torta rétegek

70 g sótlan vaj

2 evőkanál méz

1 csésze cukor

3 tojás

1 1/2 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál vanília kivonat

3 csésze liszt

Tortakrém

200 g sótlan vaj

8 oz krémsajt szobahőmérsékletű

16 oz tejszínhab

12 oz dulce de leche

Amerikai egységek

Metrikus

Útmutató

Torta rétegek

Forraljunk fel egy fazék vizet, és tegyünk rá egy hőálló tálat (ezt nevezzük "gőzfürdőnek"). Tedd a vajat, a mézet és a cukrot a tálba, és hagyd, hogy a keverék felolvadjon.

Egy másik tálban verd simára a tojásokat a szódabikarbónával. A tojásos keveréket lassan adagoljuk a gőzfürdőben lévő mézes keverékhez, és közben továbbra is keverjük össze.

A felvert tojásokat egy tálban

Főzd a tésztát körülbelül 30-40 percig, amíg a színe el nem mélyül. Vedd le a tésztát a gőzfürdőről, és add hozzá a vaníliakivonatot. Hagyd a tésztát 10 percig állni. Add hozzá a lisztet (a tészta ragadós lesz, és ez nem baj). Melegítsd elő a sütőt 350°F-ra, és bélelj ki egy sütőlapot sütőpapírral.

A lisztet a tojásos keverékkel egy tálba tesszük.

Lisztezd be bőségesen a munkafelületet, hogy könnyebben dolgozhass a ragacsos tésztával. Oszd a tésztát 12-14 egyforma méretű darabra (használhatsz mérleget, hogy ez szuper pontos legyen). Minden tésztadarabot nagy kerek körré sodorj ki (elég nagyra akarod, hogy később tökéletes kört tudj belőle formázni). Tekerjük vissza a kört a sodrófára, és tekerjük ki a kibélelt sütőlemezre.

Kinyújtott mézes tortalap

Süssük minden tortaréteget 5-7 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Amíg az egyik torta sül, tekerjünk ki egy másik réteget, hogy felgyorsítsuk a folyamatot. Amint a tortaréteg kijön a sütőből, egy tányért használj sablonnak, hogy tökéletes kört vágj ki belőle. Ismételd meg a folyamatot, amíg az összes tortaréteg megsül és sablonnal kivágod. A tortadíszeket tedd félre a díszítéshez.

Hagyd az összes tortaréteget szobahőmérsékleten egy rétegben kihűlni - ne rakosgasd őket egymásra, amíg melegek!

Mézes torta rétegek

A tortakrém elkészítése és a torta összeállítása

A vajat a krémsajttal és a dulce de leche-vel addig verjük fel, amíg sima állagú nem lesz. Adjuk hozzá a tejszínhabot, és verjük kemény habbá (megjegyzés: ne keverjük túl, különben a tejszínhab vajjá válik).

A mézes tortakrémet egy keverőtálban

Mázolj meg egy tortaréteget, és rakj rá egy másikat. Ismételd meg a folyamatot, amíg az összes réteget egymásra nem rakod. A torta külsejét a maradék tortakrémmel mázold be.

Mézes tortarétegek a krémmel között

A megmaradt tortadarabokat turmixgépben aprítsd fel, és használd a torta oldalának díszítésére. Hagyd a tortát egy éjszakán át a hűtőben megdermedni. Tálalás előtt hagyd a tortát szobahőmérsékleten állni, hogy a nedvesség kifejlődjön. Szeleteld fel és élvezd!