, 2022/9/1

Szóval, úgy gondolod, hogy szeretnél egy kutyát? Mielőtt egy kutyás társat adna a családjához, alaposan át kell gondolnia, mit jelent felelős kutyatartónak lenni. Én tudom, hogy nekem is meg kellett tennem.

Mit jelent a felelős kutyatartás

Amikor kisgyerek voltam, a családom nem volt állatbarát, de én az állatok, különösen a kutyák megszállottja voltam. Bosszantóan kitartóan kértem a szüleimtől egy kiskutyát, és ők minden okot felhoztak, hogy miért ne vegyünk egyet. Majdnem egy évbe telt, de végül meggyőztem őket, hogy elég felelősségteljes vagyok ahhoz, hogy gondoskodjak egy kutyáról.

Akkoriban úgy gondoltam, hogy a szüleim idegesítőek voltak, de állatorvosként gyakran gondoltam arra, hogy több embernek kellene alaposan átgondolnia az összes felelősséget, ami a háziállat-tartással jár, mielőtt kölyökkutyát vásárol.

Megfontolások

Akár kutyát, macskát vagy aranyhalat veszel, egy újabb élőlény bevitele az életedbe elkötelezettséget igényel. Íme néhány kérdés, amit érdemes átgondolni, ha kutyatartáson gondolkodik:

Van-e időm egy kutya kiképzésére, gondozására és a vele való foglalkozásra?

Megfelelő-e az életmódom ahhoz, hogy felelősséget vállaljak egy kutyáért?

Megfelelő-e az otthonom az általam kívánt kutyafajta számára?

Van-e időm és helyem a kutya mozgatására?

Van-e valaki, aki minden nap rendszeres időpontokban elérhető a kutya etetésére és sétáltatására?

Van-e időm arra, hogy a kutyának a fajtájának és személyiségének megfelelő szintű szellemi ösztönzést biztosítsak?

Megvannak-e az anyagi forrásaim a kutyatartással kapcsolatos költségek fedezésére? A költségek közé tartozhatnak:

Élelem

Ápolás

Kiképzés

Ellátás

Éves állatorvosi látogatások wellness ellátás céljából (6 havonta hétéves kor után)

Betegséggel vagy sérüléssel kapcsolatos költségek

Állatbiztosítás

Milyen típusú kutya illik hozzám?

Ha úgy döntesz, hogy kutyát szeretnél, alaposan meg kell fontolni, hogy milyen típusú vagy fajtájú kutyát szeretnél. A különböző kutyafajták különböző személyiségekkel, energiaszintekkel és fizikai jellemzőkkel rendelkeznek. Az olyan feladatok, mint a szőrzet karbantartása és a kielégítő energiaszint frusztrálóvá válhatnak, ha nem összeegyeztethetőek az életmódoddal.

Ha például nem vagy túl aktív, kis lakásban élsz, vagy zavar a kutyaszőr a ruháidon vagy a bútorokon, akkor az élénk, vedlő kutyák valószínűleg nem megfelelőek számodra. Ha kisgyermekeid vannak, vagy a közeljövőben tervezed a gyermekvállalást, a kistestű kutyák nem biztos, hogy jó választás, mivel az aktív gyerekek könnyen megijeszthetik őket.

A fajtatiszta kutyák ideálisak az első gazdik számára, mivel fizikai és személyiségjegyeikben megbízhatóak. Életem nagy részében afgán kopókat tenyésztettem. Szeretem ezt a fajtát, de tudom, hogy nem való mindenkinek. Amikor eladtam egy kölyökkutyát, meggyőződtem róla, hogy a leendő tulajdonos megértette a fajta jellemzőit, és megfelelő elvárásokkal rendelkezik. Valaki, aki egy Golden Retriever végtelen odaadását keresi, nem biztos, hogy az afgán kopó kifinomultságát és távolságtartását szeretné. Túl gyakran előfordul, hogy ha a személyiségjegyek és a fizikai jellemzők nem felelnek meg a tulajdonos elvárásainak, a kutya menhelyen végzi.

Felelős kutyatartás

Ha egyszer úgy döntesz, hogy kutyát veszel az életedbe, fontos, hogy felelős tenyésztőt vagy menhelyet találj. Ők gyakran meggyőződnek arról, hogy képes vagy-e gondoskodni a kutyáról, és hogy a fajta megfelel-e az életmódodnak. Ha felelős tenyésztőtől szerzed be kutyáját, jobban megismerheted genetikai jellemzőit, beleértve a személyiségét, a szőrzetét és a lehetséges egészségügyi problémákat. A felelős tenyésztők követik a Canine Health Information Center iránymutatásait, és elvégzik a szülők ajánlott genetikai vizsgálatát, hogy csökkentsék az örökletes betegségek kockázatát.

Miután hazahoztad a kutyádat, be kell őt illeszteni az életedbe, és időt kell szakítania a gondozására. A felelős kutyatulajdonosoknak:

Mikrochippel látják el a kutyájukat, és adjanak neki egy megfelelő nyakörvet, amelyen szerepel a neve, a címe és a gazdi telefonszáma. Ezután be kell jegyeztetniük a kutyát az AKC Reunite-ba, az ország legnagyobb mikrochipes háziállat-adatbázisába, amely segít visszajuttatni az elveszett kutyusokat a gazdáikhoz.

Biztosítsanak egészséges, kiegyensúlyozott étrendet a tenyésztővel és az állatorvossal egyeztetve. Semmi ételmaradék! Az állatorvosok útmutatást adhatnak a kutya megfelelő súlyának megtartásához.

Gondoskodjatok arról, hogy kutyátok megfelelő kiképzésben részesüljön. Sok állatkereskedés és egyes állatorvosi rendelők tanfolyamokat tartanak.

Mozgassátok a kutyátokat naponta. A szükséges testmozgás mértéke fajtánként változik, de minden kutyának szüksége van némi mozgásra. A mozgás hiánya unalomhoz, viselkedési problémákhoz és súlygyarapodáshoz vezethet.

Biztosítsato mentális stimulációt a kutyátok számára. A kutyatársak szeretik, ha van munkájuk. A játékok, a rejtvények és a játék nagyszerű módja annak, hogy a kutyát mentálisan stimulálják és távol tartsák a problémáktól.

Ápoljátok rendszeresen a kutyátokat. Egyes kutyák havi rendszerességgel igényelnek ápolást. Minden kutyát rendszeresen meg kell kefélni, és körmeit rendszeresen le kell vágni. Tervezz éves szűrővizsgálatokat a kutyádknak, és tartsd naprakészen a védőoltásokat. Az idősebb (hétévesnél idősebb) vagy egészségügyi problémákkal küzdő kutyáknak hathavonta kell felkeresniük állatorvosukat. Az állatorvosok segítenek meghatározni, hogy a kutya egészségi állapota, életmódja és életkörülményei alapján mely oltások a legjobbak a kutya számára. Minden kutyát törvény írja elő a veszettség elleni oltás beadását.

Győződj meg arról, hogy kutyád nem jelent-e kellemetlenséget mások számára. Az udvaron kívül mindig tartsd pórázon és egy felelős felnőtt felügyelete alatt. Szedd össze a kutyaürüléket, és tegyéll meg mindent, hogy az ugatást minimalizáld.

Orvosi ellátás és költségek

Bár a kutyák élettartama fajtánként és méretenként változhat, általában 8-15 évig élnek. Bár egyes fajták genetikai hajlamot mutathatnak bizonyos egészségügyi problémákra, egy forgalmas városi sürgősségi állatkórház állatorvosaként saját bőrömön tapasztaltam, hogy minden kutya megbetegszik, akár fajtatiszta, akár keverék. Sok kutya élete során sürgősségi vagy speciális orvosi ellátásra szorul.

A kutyák betegségével és sürgősségi ellátásával kapcsolatos költségek minden költségvetést megterhelhetnek. Az állatorvosok magas színvonalú orvosi ellátást nyújtanak, és jelentős rezsiköltséget tartanak fenn kutyája ellátása érdekében. Pályafutásom során tanúja voltam egy jelentős változásnak az állatorvoslásban. Ma már párhuzamosan működik az emberi egészséggel, olyan ellátási lehetőségekkel, amelyekről korábban elképzelni sem lehetett. Ezekkel a lehetőségekkel együtt jelentős árcédula is jár.

Az állatorvosi szakemberek, mint például a kardiológusok, bőrgyógyászok, neurológusok, onkológusok stb. olyan kezelést tudnak nyújtani, amely korábban nem volt elérhető. Eszközeik közé tartozik az MRI, a CT, az ultrahang, a sugárkezelés és a rehabilitációs lehetőségek. Ha az éves wellness-rendelésekre és a váratlan betegségekre vagy sürgősségi ellátásra is beosztja a költségvetést, sokkal kevésbé lesz stresszes a helyzet. A kisállatbiztosítás segíthet a költségek fedezésében, de a kutyatulajdonosoknak ismét fel kell kutatniuk a lehetőségeket, hogy megtalálják a helyzetüknek legjobban megfelelő tervet.

Búcsúzás

Végül fontos, hogy legyen egy élet végi terv. Tudd, hogy ki fog gondoskodni a kutyusodról, ha te elhunytál, és milyen források állnak rendelkezésre a kapcsolódó költségek fedezésére. Győződj meg arról, hogy az általad kijelölt személy hajlandó-e vállalni ezt a felelősséget. Írd le ezt az információt, és tájékoztasd családod a kívánságaidról.

Az is fontos, hogy tisztában legyél a kutyád életével kapcsolatos felelősségével. Ha kutyád már nem képes a szokásos rutinját követni vagy fájdalom nélkül élni, akkor lehet, hogy itt az ideje, hogy humánusan véget vess az életének. Állatorvosod fontos segítségedre lesz, amikor eljön az idő.

A kutyatartás jelentős felelősség, de egy életre szóló örömöt, társaságot és szeretetet jelent.