, 2022/6/22

Az egyik kedvenc emlékem az a karácsony, amikor a legkisebb fiam egyéves volt. Folyton kihúzta a kis Jézuskát a jászolból, majd a tevék "megették" a szénát a jászolból. Alighogy visszatettem Jézust, máris újra kihúzta. Próbáltam elmagyarázni neki, hogy itt kellene aludnia a kis Jézusnak.

homemade nativity scene

Erősen rázta a fejét, hogy nem. Megkérdeztem tőle, hogy hol kellene aludnia a kis Jézusnak, mire ő azt mondta: "Az anyukájának kellene tartania". Mivel én is babahordozó voltam, nem tudtam vitatkozni a logikájával, és beragasztottuk a kis Jézust egy rögtönzött hordozóba Márián. Ez a szépsége annak, hogy vannak megfogható dekorációk, amikor gyerekek vannak az otthonodban.

Hogyan készítsd el a saját születésnapodat

Ha új karácsonyi hagyományt keresel, akkor készítsd el a saját jászolodat. Ha a karácsonyi képi világról van szó, a jászol elengedhetetlen a karácsonyi bakancslistádon. A keresztény ünnepek szimbóluma, a születésjelenet a kis Jézust mutatja a jászolban Máriával, Józseffel, a bölcsekkel, egy pásztorral és egy angyallal egy pajtában. Nagyon egyszerűen elkészítheted a saját jászolodat, de segítünk kitalálni, hol helyezd el, és hol tudod a legjobban megvásárolni a figurákat.

A betlehemezés története

Születési jelenet illusztráció.

Az első lejegyzett betlehemes jelenet 1223-ban készült. Assisi Szent Ferenc, egy olasz szerzetes készítette, aki Jézus születését igyekezett szemléltetni a bibliai Lukács evangéliumában leírtak szerint. Mostanában a templomokban és az üzletekben valószínűleg láthatunk egy-egy jászol díszletet, amikor karácsonykor a városban járunk.

Születés jelenetek

A karácsony a gyermekek és a bennünk élő gyermek kedvenc időszaka. Mindannyiunknak vannak emlékeink a múlt karácsonyairól. Gondoltál már arra, hogy készíts egy jászoljelenetet, amely családi örökséggé válhat?

Hogyan rendezzek be egy jászoljelenetet?

A jelenet elrendezésekor van néhány szabály, amelyet be kell tartani. Először is, a kis Jézusnak mindig a középpontban kell lennie. Máriának és Józsefnek a gyermek mellett kell lennie, de Máriának közelebb kell lennie a jászolhoz, hogy megmutassa a gyermekhez való szorosabb kötődését. Mária és József oldalára a bölcsek és a pásztorok kerülhetnek. Ezzel meg is van az alapvető jászoljelenet. A jelenetben lehet egy angyal, néhány bárány és egy csillag is, de ez attól függ, hogy milyen figurákat kapsz a jelenethez.

Mikor tegyem ki a jászolomat?

jászol jelenet kívül

Amikor a jászol kihelyezéséről van szó, az ünnepi szezonban korábban is kiteheted. A kijelzőt otthonodnak egy jól látható területére kell helyezni. Például a kandallóra vagy egy könyvespolcra. A jelenet összeállításakor azonban a kis Jézust csak karácsony reggelén helyezhetnéd a jelenetbe, hogy megmutasd, hogyan született karácsony napján.

Mennyi ideig tartsam kint a jászoljelenetet?

Attól a naptól kezdve, hogy kiraktad a jelenetet, egészen Epiphany ünnepéig tarthatod kiállítva. Ez a nap a keresztény naptárban az Istent ünnepli Jézusban. Epifánia ünnepe január 6-án van.

Miért fontos a betlehemezés?

Amikor a karácsonyi dolgokról van szó, talán elgondolkodsz azon, hogy miért fontos a betlehemezés? A jelenet azok számára fontos, akik a Bibliát követik. Ez Jézus születésének ünneplése, és a képi megjelenítés tényleg megerősíti az emberek számára, hogy ez nem csak egy történet. Ez egyfajta emlékeztető Krisztus és Isten fontosságára, valamint a kereszténység üzenetére.

Hol lehet beszerezni a jászolkészletet?

Oké, most, hogy már tudod, hogyan rendezz el egy jelenetet és hova, mikor. Meg kell vásárolnod a figurákat. Az Amazonon nagy választék és sokféle stílusú készlet található. Ha néhány aranyos kézzel készített készletet szeretnél, az Etsy nagy választékot kínál, a saját készítésű filcből készült születési készletektől a kézzel festett készletekig találhatsz olyat, amely megfelel az otthoni stílusodnak.

Hogyan készítsünk jászoljelenetet

Ahhoz, hogy idén karácsonykor otthon jászoljelenetet készíthess, a következőkre lesz szükséged:

Tűbábuk vagy jászolfigurák - például ezek a fűzfából faragottak vagy ez a 10 darabos készlet.

Egy kunyhó vagy istálló - például ez a fából készült vagy ez a nagyméretű, részletesen kidolgozott díszlet.

Szalma - például ez az árpacsutka.

Fények - gyújthatsz tealámpákat, vagy használhatod ezeket az elemeseket.

Néhány csillag - rengeteg közül választhatsz.

Szövet - szeretjük, ha egy talapzat stílusú elrendezést állítunk fel némi szövetből, mint például ez az aranyszínű.

Most legyetek kreatívak! Állítsd össze az összes betlehemet olyan elrendezésben, amely a legjobban ábrázolja a betlehem pillanatát, ahogyan te látod. Legyél ihletett és élvezd!