, 2022/6/22

A forma már készen áll a viaszöntésre. Óvatosan öntsd a viaszt, hogy elkerüld a köröm megzavarását vagy a viasz kiömlését. Viselj kesztyűt, ha az edény fogantyúja forró. Hagyd a viaszt két órán át hűlni. Ahogy a viasz lehűl, zsugorodik és mélyedést képez a kanóc körül. Vágd le ollóval úgy, hogy 1/2'' kanóc maradjon a forma tetején.

candle casting

Épp ma reggel jutott eszembe, hogy már régen ki szerettem volna próbálni a narancsba öntött gyertyát. Elkészítettem, és most veled is megosztom a részleteit, hátha te is kedvet kapsz. Ha úgy érzed, hogy számodra a gyertyakészítés házilag egy idegen terület, akkor olvasd el a Gyertyaöntés lépésről – lépésre bejegyzésemet, amiben minden szükséges tudnivalót megkapsz ahhoz, hogy bátran belevágj egy otthoni gyertyaöntésbe.

Narancsgyertya készítése házilag

Előkészületek

Mint ahogy korábban leírtam, minden szükséges alapanyagot és eszközt készíts össze: viaszt, kanócot, olvasztó edényt, stb. Az alapanyagokban és a szükséges eszközökben két apróságtól eltekintve nincs eltérés az alapgyertya készítéséhez képest. Nézzük mi az, ami egy kicsit más.

Narancs előkészítése

Narancshéj, mint gyertyaöntő forma

Ennek a gyertyának épp az adja a különlegességét, hogy egy kibelezett narancshéj lesz a gyertyaöntő forma. A narancs tetejét – kb. 1/4 résznél – levágtam, a levét kifacsartam, és egy finom csokis narancsos gyümölcskenyér sütéséhez felhasználtam. Óvatosan facsard ki a narancsot, hogy a narancshéj mindenhol sértetlen maradjon.

TIPP: narancshéj helyett citromhéj is tökéletesen megfelel. Míg a narancs a karácsonyi hangulathoz, a citrom inkább a kerti partikhoz passzol jobban. A citrom belseje itt sem vész kárba, hisz azon kívül, hogy finom és egészséges, a háztartásban is felhasználható. A “Mire jó a citrom” cikkben 13+1 házi praktikát olvashatsz.

Kanóctartó talpacska

Mivel a gyertya égetés közben is a narancsban fog maradni, így a formánk alját nem szabad kilyukasztani, mert az olvadt viasz ott ki tudna folyni. Ezért a kanócot a forma belsejéhez kell rögzíteni. Az ehhez szükséges kanóctartó talpat vagy egy régi teamécsesből, vagy hobbyboltból tudod beszerezni, de egy fém csavaralátét is megteszi.

Kanóc rögzítése a formához

A kanóctartó talpacskába fűzd bele a kanócot, majd egy kis olvadt viasszal rögzítsd a narancshéj aljához. Amint a viasz megszilárdult, a gyertyabelet egy evőpálcika segítségével felül is rögzítsd, majd igazítsd a forma közepéhez.

Gyertyakészítés házilag - Narancsahéj felöntése viasszal

Gyertyaöntés

A korábbi cikkemben leírtak alapján a viaszt felolvasztod és óvatosan a formába öntöd. Majd vársz, amíg a viasz elkezd megszilárdulni.

Gyertyakészítés házilag - Gyertya újbóli felöntése

Zsugorodó viasz kiegyenlítése

Szintén nem újdonság, hogy a gyertyaviasz a hűlés során veszít a térfogatából. A gyertya belsejében kialakult levegőbuborékokat néhány lyuk beszúrásával tudod eltávolítani, majd a teljes szilárdulás előtt ezeket olvadt viasszal újból fel kell önteni.

Elkészült a narancsgyertya

Amint megszilárdult a viasz, máris kész a különleges gyertyád. Ezt a gyertyát az év bármely időszakában használhatod, de a dekorációddal igazíthatod az adott időszakhoz. Karácsony napja igazán ünnepivé válik, ha fenyőágakkal, tobozzal, fényes gömbökkel díszített tálra helyezed a narancsgyertyát. Nyáron pedig mezei virágokkal veheted körbe és díszítheted vele a kerti parti asztalát.

Hogyan készíts gyertyát házilag, maradék viaszból?

Mire van szükség a gyertyaöntéshez?

Régi gyertyákból maradt viasz

100% pamut fonal – Ebből készül a kanócunk. Fontos, hogy pamut legyen a fonal, mivel a műszálas nem alkalmas erre a célra. Én hímzőfonalat használtam

Biztosítótű

Gyurmaragasztó – Esetleg kétoldalú ragasztó vagy folyékony ragasztó (de ezekkel sajnos nincs tapasztalatom)

Üvegpohár – Régi gyertyák pohara vagy kisebb befőttesüveg

Kanóctartó talp – Régi gyertyákból kiszedett talp

Fa pálcika – Én evőpálcikát használtam. Helyettesíthető szívószállal, hurkapálcikával, csipesszel, ceruzával

Konzervdoboz – Kb. 5 decis

Kisolló

Hogy szedjem ki a viaszt a régi, üveges gyertyákból?

Rakd be a mélyhűtőbe 1-2 órára. Ezután ki tudod ütögetni a viaszt az üvegpohárból. Ez a legtöbb esetben működik, bár nekem van olyan gyertyám, amit így sem tudtam kiimádkozni az üvegből. Ki kell majd próbálnom egy újabb technikát is. Miután kiszedted belőle a viaszt, várd meg, míg szobahőmérsékletűre melegszik az üveg. Ha még mindig viaszos, tartsd forró víz alá, hogy kissé megolvadjon a viasz. Tegyél rá szappant vagy mosogatószert, és mosd ki. A végén egy papírtörlővel, wc papírral vagy egy ronggyal töröld ki belőle a felolvadt viaszt. Rongyként használhatsz egy régi pólóból kivágott darabot vagy egy lukas zoknit is.

Gyertyakészítés házilag

Előkészítjük a viasztól megtisztított üvegpoharat.

Levágunk 6 darab, azonos hosszúságú szálat a hímzőfonalból. A fonal minimum 2 centivel legyen hosszabb, mint a pohár magassága. Ha vastagabb fonalat használsz, elég belőle kevesebb szál is.

Összecsomózzuk a 6 darab fonalat az egyik végén, majd átszúrunk a csomón egy biztosítótűt. A biztosítótűt hozzáerősítjük a nadrágunkhoz vagy egy párnához. Háromszor két szálra osztjuk a fonalakat és hármas fonással befonjuk. A kész fonat végére még nem kötünk csomót. Én véletlenül kötöttem rá (lásd lenti, középső kép), de szét kellett szednem, mivel így nem fért át a talpon.

A kanóctartó talpon áthúzzuk a fonatot, majd kötünk a másik végére is egy csomót. Ha a régi kanóctartó talpon nem megy át a fonatunk, kisollóval kitágítjuk a lukat, hogy beleférjen.

Ragasztóval rögzítjük a kanóctartó talpat az üvegpohár alján, középen.

A pálcikát ráhelyezzük a pohár szájára, és gyurmaragasztóval hozzáerősítjük a kanócot a pálcikához. Ha nincs gyurmaragasztónk, használhatunk csipeszt a kanóc megtartására. Vagy két pálcikát helyezünk a kanóc két oldalára és összekötjük a pálcikákat, hogy stabilan tartsák a kanócot. Ha elég hosszú a fonatunk, körbe is köthetjük a pálcikán.

Egy magas konzerves dobozt a tűzhelyre helyezünk, beledobáljuk a viaszmaradékokat, majd alacsony hőfokon megolvasztjuk. Az alacsony hőmérséklet és a magas konzerves doboz azért fontos, mert így nem melegszik fel túlságosan a doboz teteje, szabad kézzel meg lehet fogni és önteni. Korábban próbálkoztam kisebb konzervdobozzal is, amit ronggyal fogtam meg, de nagyon kellett figyelnem, hogy ne csússzon ki a kezemből. Emellett össze is viaszoztam a rongyot. Tehát egyszerűbb a kis láng+magas konzervdoboz kombóval dolgozni.

Ha megolvadt a viasz, beletöltjük az üvegpohárba.

Megvárjuk, míg teljesen megszilárdul. Ha luk keletkezett a kanóc mellett (bal oldali kép), öntünk rá még egy réteget (jobb oldali kép).

Megvárjuk, hogy a második réteg is megszilárduljon.

Leszedjük a pálcikát, és a kanócról levágjuk a csomót. 1 cm-es kanócot hagyunk a gyertyán.