, 2022/6/15

A frufru egyike azoknak a frizuráknak, amelyek azonnal megváltoztathatják a megjelenésedet, különösen, ha figyelembe veszed a különböző frufrutípusokat. Nem véletlen, hogy a vita arról, hogy legyen-e frufru vagy sem, egy nagy életváltás szimbolikájává (sőt, paródiájává) vált - ki az, aki még nem küldött sms-t egy szakítás után mindenkinek az ismerőseinek, hogy "legyen-e frufru"?

bangs

Bár a frufru kielégítheti a változás utáni vágyat, teljesen átalakíthatja az arcformádat, és kiemelheti a legjobb vonásaidat. A lágy, lengedező frufru például segít kontrasztot alkotni az élesebb állkapocsvonalakkal, míg a drámai oldalsó frufru vizuálisan nagyobb dimenziót adhat a kerekebb arcoknak. Persze ne érezd magad kényszerítve, hogy ezek szerint a szabályok szerint élj.

"Ha megformázod és magadévá teszed, bármilyen típusú frufrut fel tudsz dobni, függetlenül attól, hogy milyen arcformád van" - mondja Jon Reyman, fodrász és a Spoke & Weal szalonok alapítója. Ha azonban néhány hasznos iránymutatásra vágysz, lapozz tovább, hogy megtaláld az arcformádhoz legjobban illő frufrutípusokat.

Attól függően, hogy kit kérdezel, a frufru vagy csodálatos ötlet, vagy szörnyű ötlet. A probléma az, hogy amikor azt mondod, hogy "frufru", sok embernek rögtön a vastag, egyenes, keresztbe fazonú, meghatározás és forma nélküli frufru jut eszébe. A valóságban azonban nagyon sokféle frufru frizura létezik.

A frufru mindenkinek jól állhat, de amikor kiválasztod, hogy milyen frufrut szeretnél kipróbálni, hasznos lehet, ha szem előtt tartod az arcformádat:

A szögletes vagy szív alakú arcoknak remekül áll a lágyabb, tollas frufru, amely lágyabbá teszi a frizurát.

A hosszúkás arcformákhoz tökéletesen illik a tompa frufru.

A kerek arcoknak az oldalra húzott vagy függönyös frufru adhat plusz dimenziót.

Az ovális arcok szinte bármilyen frufrutípushoz illenek.

A frufru (észak-amerikai angolul) vagy fringe (brit angolul) olyan hajszálak vagy hajtincsek, amelyek a fejbőr elülső hajvonalán átesve a homlokot takarják, általában közvetlenül a szemöldök felett, bár különböző hosszúságúak lehetnek. Bár a legtöbb ember egyenesre vágja a frufrut, ívesen is formázhatják, vagy hagyhatják rongyosra.

Jól áll a frufru a kerek arcokon?

Természetesen igen! A jó frufru kerek arcra jelentősen eltér a hosszában, alakjában és stílusában, de a fodrászoddal együtt megtalálhatod azt a frufrut, amely a legjobban hízeleg az arcformádnak és a vonásaidnak.

Terminológia

A frufru kifejezés eredetileg a frufrut (azaz az elöl egyenesen keresztben levágott hajat) jelentette, bár a kifejezést ma már a hajformázás különböző formáira alkalmazzák. Valószínűleg a bang-tail kifejezéssel rokon, amelyet még mindig használnak a lovak farkának egyenes keresztben történő levágására. A fringe kifejezés arra utal, hogy a rövid hajsor hasonlít a díszes rojtos szegélyekhez, mint amilyenek gyakran megtalálhatók a kendőkön.

A frufru természetes módon fordul elő a rövid hajvágások számos stílusában.

A frufrut tartalmazó frizurák ugyanolyan gyakran jöttek és mentek ki a divatból, mint más frizurák, és bármilyen módon viselhetők. A modern korban (a 20. század óta) olyan befolyásos emberek viseltek frufrut, mint Louise Brooks némafilmszínésznő, Bettie Page, az 1950-es évek glamour modellje, Bettie Page, a Beatles, Elizabeth Taylor színésznő a Kleopátra címszerepében (1963) és Myf Warhurst, a Spicks and Specks csapatkapitánya 2005, 2006, 2007 és 2009 óta.

Az 1970-es években Jane Birkin angol színésznő és énekesnő segített megalapozni az ikonikus megjelenést, a szemöldökig érő frufrut, amelyet az összességében hosszú hajjal kombináltak.

Az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején a göndör, tincses frufru volt divatban, amelyet gyakran bőséges mennyiségű hajlakkal tartottak nagyon nagy vagy magasan a helyén. Ezt a stílust "plázafrizurának" nevezték.

2007-ben a frufru mint hajtrend ismét hatalmas újjáéledésnek indult, ezúttal vastag, mély és tompán vágott frizurával. 2007 októberében a stílusikon és modell, Kate Moss is frufrura változtatta frizuráját, jelezve ezzel a trend 2008-ban való folytatását.

A frufru a 2020-as években szintén újabb újjáéledést élt meg, különösen a saját maga által stilizált függönyfrufru, főként a közösségi médiaalkalmazásokon, például a TikTok-on.

Ívelt frufru

Az íves frufru, egyfajta tompán vágott frufru, amely egy boltíves szerkezetet utánoz. "A középen lévő legrövidebb pont finoman ível az oldalak felé" - Ez a megjelenés különösen hízelgő a szögletes formájú arcoknak, mivel lágyítja és lekerekíti a tekintetet.

Aszimmetrikus frufru

A szimmetrikus a "szimmetria" szóból ered, ami a részek egyensúlyát jelenti. A szimmetrikus frufrut egyenletesen vágják a homlokon, hogy a frufru mindkét oldala egyforma legyen. Az aszimmetrikus frufru ennek az ellenkezője. Hiányzik belőlük a szimmetria; ahelyett, hogy egyenletesen vágnák a homlokon át, az aszimmetrikus frufrut éles átlóban vágják, így az egyik oldal sokkal rövidebb, mint a másik.

Tompa frufru

Jonathan Colombini fodrász és színező úgy definiálja a tompa frufrut, ahogyan azt Sarah Hylanden láttuk, mint "egyenes keresztben álló, nehezebbnek tűnő frufrut". Élesen vágják át a homlokot, és amilyen könnyű elkészíteni, ugyanolyan könnyű formázni is: szerszámok nélkül, csak a kezeddel száríthatod. "Ha teljesen megszáradt, a drámaiság érdekében vasaljuk ki a végeket"

Bottle Neck Bangs

A népszerű függönyös frufru modern változata, a palacknyak frufru (a londoni Tom Smith fodrász által kitalált), amelyet először Margot Robbie fodrásza, Bryce Scarlet készített a színésznőnek a Vogue címlapján 2021 augusztusában.

Fonott frufru

A fonott frufru és a raszta frufru kétféleképpen hozható létre: a copfok vagy raszta rövidebbre vágásával a fonott frizura megjelenéséhez, vagy a copfok/raszta rövidebbnek tűntetésével. "A lokok és a copfok hajszerkezetnek tekinthetők" - magyarázza Everett, hozzátéve, hogy a babafrizura, az arcot keretező, az aszimmetrikus, az oldalra húzott és a vágott frufru mind átalakítható fonott vagy raszta frufruvá. Thuso Mbedu a Critics Choice Awards díjátadón szögezte le ezt a stílust.

Brush-Over frufru

Az átfésült frufru olyan megjelenés, amelyet bárki viselhet, és hihetetlenül könnyen karbantartható. Lényegében egy átfésült frizuráról van szó: Egyszerűen válassza el a haját oldalra, és fésülje át. Ennek a frufruval járó előnyök kevésbé kötik le a stílust, mint a listán szereplő többi fazoné, és Roberts szerint könnyen beilleszthető egy réteges stílusba.

Choppy Bangs

A Selena Gomezhez hasonló vágott frufru merész kijelentést tesz, de nem igényel sok karbantartást (Everett szerint hat-nyolc hétig is eltarthat a vágások között). A hajszálakat különböző hosszúságúra vágják a homlokon, ami egy texturált rojtot eredményez. "Egyenes és nagyon göndör haj esetén is szeretem őket"

Clip-in Bangs

Ha szereted a frufru kinézetét, de még nem állsz készen arra, hogy levágasd a hajad, akkor a klipszes frufru lehet a legjobb megoldás számodra. Megan Fox még a Met-gálára is elhozta őket. A klipszek egyfajta hajhosszabbításnak számítanak, és jellemzően valódi emberi hajból készülnek. Többféle vágásban kaphatók, például hosszú és réteges vagy rövid és tompa, és még egy csomó különböző színben is megvásárolhatod őket.

Ez a móka a klipszes frufruval" - mondja Roberts. "Fantasztikusan alkalmasak egy ideiglenes megjelenésre, és könnyen cserélheted őket."

Arcot keretező frufru

Mint minden kiegészítőnek, a frufrunak is hangsúlyoznia kell a vonásaidat, nem pedig elnyomni őket. Hosszú és keskeny arcok esetében "a szemöldök alá érő tompa frufru teltebbé teszi az arcot" - magyarázza Garren fodrász, az R+Co társalapítója.