, 2022/6/21

Mik a darázsfészkek? A darazsak nyálból és fapépből építik otthonukat, amelyet megrágnak és fészekké alakítanak. A rovarok ezeket a papírszerű építményeket olyan helyeken építik, ahol sok árnyék és védelem van az időjárás viszontagságaitól. Egy tipikus darázsfészek hatszögletű fésűkből, külső borításból és egyetlen bejáratból áll.

hornet's nest

Fészkelhetnek-e a darazsak a földben?

Egyes háztulajdonosok láthatnak a földben egy darázsfészeknek tűnő dolgot. Míg a darazsak általában jóval a talaj fölé építik otthonukat, közeli rokonaik, például a sárgamakik és más földön fészkelő darazsak néha föld alatti fészküket régi állati odúkban építik. A legvalószínűbb, hogy a gyepen repülő, szúrós rovarokat észlelő háztulajdonosok sárgamakettel vagy földi darazsakkal állnak szemben.

A darázsfészkek típusai

Az egyetlen igazi darázsfaj az Egyesült Államokban az európai darázs. Azonban más gyakori darázsfajok is viselik a nevüket, például a kopaszfejű darázs. Ez a két kártevő számos különbséggel rendelkezik a fészkelési szokásaikat illetően.

Kopaszfejű darázs fészkei

A kopaszfejű darazsak fészket raknak fákon vagy nagy bokrokon, legalább három lábnyira a talajtól. A kártevők az épületek ereszére és tetejére is felakaszthatják fészküket. A kopaszfejű darázsfészek tojás alakú, és akár két láb hosszú is lehet. A túlnyúlások és az ereszek tipikus helyszínei az ilyen típusú darázsfészkeknek.

Európai darázsfészek

Az európai lódarazsak fészket raknak a falak üregeiben vagy fák üregeiben, és gyakran a padlásokon vagy fészerekben telepednek meg. A kártevők szabálytalan fészkeiket sötét, üreges térben rejtik el, és csak egy kis részük lehet látható. A kopaszfejű darazsaktól eltérően az európai fajta jellemzően több mint hat láb magasan építi meg otthonának bejáratát.

Darazsak a házak körül

Ha ezek a rovarok házak közelében fészkelnek, akkor problémát jelentenek az ingatlantulajdonosok számára. A falüregekben, padlásokon és kúszóhelyiségekben lévő darázsfészkekkel való váratlan találkozás gyakran fájdalmas csípésekkel jár. A kártevők mérgére allergiás emberek azonnali orvosi ellátásra szorulhatnak.

Mekkorák a darázsfészkek?

A darázsfészek mérete a kolónia méretével arányosan nő. A fészkek a dolgozók egymást követő generációi révén akár kosárlabda méretűvé is nőhetnek. A fészkeket azonban csak egyszer használják fel; a dolgozó populációk télen elpusztulnak, és csak a megtermékenyített nőstények maradnak, hogy a következő meleg évszakokban új kolóniákat alapítsanak.

Hogyan néz ki egy darázsfészek?

A darázsfészek a darazsak által megrágott fából készült papírszerű építmény. A darázsfészek mérete a kolónia méretétől függ, de lehet akár egy kosárlabda nagyságú is, és úgy tűnik, hogy papírmasé-szerű anyagból készült. A legtöbb fészek könnycsepp alakú, és egyetlen bejáratot tartalmaz. A fészkek túlnyomórészt légi jellegűek vagy nagyon védett helyeken találhatók.

Hogyan találod meg a darázsfészket?

Kövesd az azonosítható darazsak repülési mintáit. Ahogy közelebb kerülsz a fészekhez, úgy fog tűnni, mint egy miniatűr repülőtér, ahová érkeznek és indulnak a járatok. Megpróbálhatsz egy darab gyümölcsöt, tálca cukros vizet vagy egy kis húsdarabot is kitenni oda, ahol darázsaktivitást észlelt. Ezek a tárgyak az év megfelelő időszakában (késő nyár végén és kora ősszel) vonzhatják a darazsakat, és lehetővé tehetik a kaptárig való visszanyomozást.

Mekkorák a darázsfészkek?

Egy darázsfészek elég nagy lehet. Fészkeik mérete a darázskolóniák méretétől függ. Ha a darazsak több generációja dolgozott egy fészken, az akár egy láb szélesre és hosszúra is megnőhet. Nem ritka, hogy futball-labda méretű, vagy akár egy kicsit nagyobb darázsfészkeket is látni.

Egy fészekben általában 100-700 dolgozó van. Majdnem mind túlnyomórészt nem szaporodó nőstények lesznek, amelyek minden munkát elvégeznek a fiatalok felnevelésétől az élelemszerzésig. A nagy fészkekben több szaporodó királynő is van (2-6). A hímek táplálékot esznek és üldözik a nőstényeket.

A darazsak fészkelhetnek a talajban?

Nem valószínű, hogy darázsfészket találunk a földben. A darazsak jellemzően legalább néhány méterrel a talajszint felett szeretnek fészket építeni. Ha szúrós rovarokkal találkozik a gyepen, akkor valószínűleg darazsak vagy sárgadarazsakról van szó. Ezek a rovarok köztudottan földi lyukakban fészkelnek, és óvatosan kell megközelíteni őket.

Veszélyesek a darázsfészkek?

A darázsfészkek nem eleve veszélyesek, és a lakóik sem. A darazsak többnyire ártalmatlan élőlények, ha őket és fészküket békén hagyjuk. Sárgamellényes társaikkal ellentétben a darazsak általában nem agresszívek, és nem támadnak, hacsak nem érzik magukat fenyegetve. A Hard Money Property elmagyarázza, hogy a darazsak általában a nagy forgalmú és zajos területektől távol építik fészküket, ezért valószínűleg fákon vagy házak magas pontjain találjuk meg őket. De ha mégis meg akarsz szabadulni az otthona körüli lódarázsfészektől, akkor olyan szakembereket kell hívni, akiknek van tapasztalatuk a biztonságos eltávolításukban.

Darázs fészek eltávolítása

Egy aktív lódarázsfészek a falüregben vagy a padláson veszélyes lehet. A háztulajdonosok ne próbáljanak meg egyedül megszabadulni tőle. Ehelyett hívja az Orkin szakértőit a biztonságos és hatékony darázsfészek-eltávolítás érdekében, függetlenül attól, hogy hol található a fészek.

Darázsfészek eltávolítási módszerek:

1.lépés. Tervezd meg a támadást.

Legyél minden készenlétben és kéznél (létra, metszőolló, szemeteszsák, fényforrás stb.).

2. lépés. Tervezd a kezelést napnyugta utánra.

Ezzel a lehető legtöbb lódarazsat tudod kiirtani, mivel mindenkinek otthon kell lennie.

3. lépés. Tartsd távol magadtól a használt fényforrást.

A darazsak megpróbálják majd megtámadni azt feletted, mert a sötétben nem látnak jól, és a fény felé veszik az irányt. Győződj meg róla, hogy nem világítod meg magad, mint célpontot. Ha nem vagy közel a kaptárhoz, akkor használhatsz valamit, ami meghosszabbítja a hatótávolságodat. A darazsak nem fogják tudni megmondani, honnan jön a veszély.

Rendelkezz darazsak és darazsak elleni használatra engedélyezett gyors kiütő szerrel, amely szinte érintésre megöli a darazsakat. Ha gőzölős spray-t használsz, készülj fel arra, hogy fel kell törni a fészket, hogy mindenkit elkapj.

4. lépés. Ha lehetséges, keress egy vastag szemeteszsákot, és zacskózd be a fészket a kezeléshez.

Senki nem fogja megtalálni a kijáratot, és a zsák belsejében tudod kezelni, hogy az egész kaptárat megkapd, ráadásul készen állsz a megsemmisítésre, ha végeztél.

5. lépés. A biztonság az első.

Minél vastagabb ruházatot tudsz viselni, annál jobb. Ez némi védelmet kell, hogy nyújtson a csípések ellen. A legjobb megoldás az lenne, ha egy méhészruhát viselnél, amelynek vádlija eltakarja az arcodat. Védd a szemed és az arcod, amennyire csak tudod, miközben képes vagy elvégezni a feladatot.

A csapdák működhetnek, de nem biztos, hogy az egész kaptárat kiiktatják. Segíthetnek, ha nem tudja megtalálni a kaptárat. A darazsak és lódarazsak ellen engedélyezett porok kiválóak, de időbe telik, amíg kifejthetik hatásukat. Ha van rá lehetőséged, ez a legbiztonságosabb megoldás. A kijuttatás trükkös lehet, de ha lopakodva végzed, elkerülheted a konfliktust. A port éjszaka vidd fel a bejárati rámpára vagy lyukra.

6. lépés. Legyél óvatos, és ismétlem, ha a feladat ijesztőnek tűnik, fontold meg újra egy kártevőirtó szakember felbérlését. Ha nem tudod, hogyan szabadulj meg az otthonod körül található darázsfészektől, hívj szakembereket, akiknek van tapasztalatuk a biztonságos eltávolításukban.

Elkerülendő eltávolítási módszerek:

Ne végezd ezt nappali órákban. Nagyobb a valószínűsége, hogy megcsípnek. Ne használj benzint. Ez egyszerűen veszélyes, és vannak történetek tűzesetekről, sérülésekről és vagyonvesztésről.