, 2022/9/1

Egészségtelen kötődés. Az érzelmi kötődés a közelség és a szeretet érzésére utal, amely segít fenntartani az értelmes kapcsolatokat hosszú távon. Az érzelmi kötődés a közelség és a ragaszkodás azon érzéseire utal, amelyek segítenek fenntartani az értelmes kapcsolatokat az idő múlásával.

Az érzelmi kötődésről

A kötődés fontos szerepet játszik az emberi kapcsolatokban. A szülőkkel és családtagokkal kialakított legkorábbi kötődések irányíthatják és alakíthatják a barátokhoz és a romantikus partnerekhez való kötődést, amelyet később az élet során kialakítunk. Romantikus vagy szexuális vonzalom nélkül is lehet érzelmileg kötődni emberekhez. Már az is segít a kötődésben, ha egyszerűen közel érzi magát valakihez, és növeli a kötődés érzését.

Ez a kötődés segíthet abban, hogy biztonságban, kényelmesen, boldognak, esetleg kissé eufórikusnak érezd magad a társaságukban. A kötődés bizonyos szintje egészséges és normális a kapcsolatokban. De honnan tudod megmondani, hogy túlságosan kötődsz-e? Mit tegyél, ha ez történik? Kialakulhatnak kötődések helyekhez vagy dolgokhoz?

Melyek az érzelmi kötődés típusai?

Az érzelmi kötődésnek különböző típusai vannak, némelyik egészségesebb, mint a többi. A kötődés minden típusa más-más célt szolgál, és más-más eredményre vezethet.

Biztonságos kötődés

A biztonságos kötődés az érzelmi kötődés egyik leggyakoribb típusa. Akkor alakul ki, ha valaki mellett jól érzi magát, és bízik abban, hogy képes kielégíteni az igényeit. A kötelék, amelyben osztoztok, erős, és mind fizikailag, mind érzelmileg számíthattok egymásra.

Szorongásos kötődés

A bizonytalan kötődés altípusa, a szorongó kötődés akkor alakul ki, amikor folyamatosan aggódsz, hogy a partnered elhagyhat, vagy nem lesz ott, amikor szükséged van rá. Ez ragaszkodáshoz és szűkölködő viselkedéshez vezethet.

Kerülő kötődés

A kerülő kötődés a bizonytalan kötődés egy másik altípusa. Akkor alakul ki, amikor nem vagy hajlandó vagy képtelen közel kerülni valakihez. Előfordulhat, hogy érzelmileg vagy fizikailag eltávolodik a partnerétől. Ez az elutasítás és a magányosság érzéséhez vezethet.

Rendezetlen kötődés

A dezorganizált kötődés a bizonytalan kötődés harmadik és kevésbé gyakori altípusa. A partnereddel szembeni közeledés és elkerülés vegyes érzései jellemzik. Ez zavarodottság, félelem és szorongás érzéséhez vezethet a kapcsolatokban.

Ez ugyanaz, mint a szerelem?

A tartós szerelem az egészséges kötődésre támaszkodik, hogy virágozhasson, de a kötődés és a szerelem nem teljesen ugyanaz.

A romantikus partnerekhez és a barátokhoz való érzelmi kötődés segít abban, hogy ezek a kapcsolatok hosszú távon virágozzanak. Kötődés nélkül talán úgy éreznéd, hogy új partnert keresel, amikor a szerelem első intenzív érzései elhalványulnak, vagy új legjobb barátot egy nézeteltérés után.

A kötődés kialakulásához hozzájárul az oxitocin, egy természetes hormon, amely elősegíti a kötődést és a bizalmat. Más szóval, segít megteremteni a biztonságérzetet egy új kapcsolat első szakaszában.

A romantikus szerelem korai szakaszában más hormonok is szerepet játszanak, hozzájárulva a vágyakozáshoz, az eufóriához és a feszültséghez, amit a legtöbb ember tapasztal, amikor szerelmes lesz.

Ezeknek az érzelmeknek az intenzitása idővel gyakran elhalványul, de a kötődés megmarad, segít a biztonságérzetben, és elősegíti a tartós szerelem érzését.

Vegyük figyelembe a mozgatórugókat

A kötődés és a szerelem közötti alapvető különbség a mögöttük álló tényezőkben rejlik.

Általában nem azért szeretsz valakit, mert az illető mit tud tenni vagy nyújtani. Ezektől a dolgoktól függetlenül szereted őket, egyszerűen azért, mert ők azok, akik.

Persze, a romantikus kapcsolatok fontos szükségleteket elégítenek ki, de a szereteten alapuló kapcsolatok kölcsönös adakozással és támogatással járnak. Nem szeretsz valakit egyszerűen azért, mert kielégíti az igényeidet.

A kötődés ezzel szemben akkor alakulhat ki, ha az intimitás, a társaság, az érvényesítés vagy bármi más iránti szükségletek kielégítetlenek maradnak. Ha találsz valakit, aki kielégíti ezeket a szükségleteket, akkor erős kötődés alakulhat ki irántuk.

Mindenkinek vannak szükségletei, és mindenki szeretné, ha ezek a szükségletek kielégülnének. Semmi rossz nincs abban, ha olyan partnert keresel, aki fontos szükségleteket elégít ki. De fontos, hogy te magad is tudd, hogyan tudod ezeket az igényeket kielégíteni. Az, hogy valaki mástól függ, hogy "kiegészítse" Önt, nehézségeket okozhat mindkettőjük számára.

Mikor válik ez egészségtelenné?

Az érzelmi kötődés néha túl intenzívvé válhat, és inkább érzelmi függőséggé. Ez a függőség negatívan befolyásolhatja a kapcsolatot és az Ön jólétét.

A következő jelek utalhatnak a kötődés potenciálisan egészségtelen szintjére.

Az ő jóváhagyásukra támaszkodik

Ha önértékeléssel és önbizalommal küzdesz, előfordulhat, hogy az alapján határozod meg az értékedet, hogy mások milyennek látnak téged. Egy egészségtelen kötődésben az önértékelésed teljesen függhet a partnered megbecsülésétől.

Ha nem értetek egyet, vagy egyéb konfliktusba keveredtek, ez teljesen megzavarhatja az önképedet. Azt hiheted, hogy gyűlölnek téged, és többé nem támogatják az igényeidet.

Ennek következtében megbántva, üresnek, szorongónak vagy depressziósnak érezheti magát, és csökkenhet az önbecsülése.

Ezek az érzések mindaddig fennmaradhatnak, amíg nem mutatják, hogy még mindig törődnek veled, akár ajándékkal, testi szeretettel vagy bókkal.

Ez veszélyes dinamikává válhat, mert a mérgező vagy bántalmazó tulajdonságokkal rendelkező emberek szándékosan manipulálhatják az Ön igényeit és érzéseit, hogy irányítsák a kapcsolatot és függésben tartsák Önt tőlük.

Elvesztetted az önérzetedet

Amikor azt hiszed, hogy szükséged van valakire, és nem tudsz nélküle élni, előfordulhat, hogy bármit megteszel azért, hogy hosszú távon biztosítsd a szeretetét és támogatását.

Apránként elkezdheted megváltoztatni a szokásaidat, érdeklődési köreidet és viselkedésedet, amíg azok jobban igazodnak a partneredéhez.

A partnered egy mérgező vagy bántalmazó dinamikában erre kényszeríthet, de fontos megértened, hogy az egészségtelen kötődés nem csak a bántalmazó kapcsolatokban fordul elő. Előfordulhat, hogy önmaga is úgy alakítja át identitását, hogy az a partnere identitásához igazodjon, akár némileg öntudatlanul is.

A végeredmény azonban gyakran hasonló. Ön és a partnere egyre inkább egységgé válnak, és szem elől tévesztik, hogy kik is ön valójában.

Fontos, hogy bizonyos dolgokat megosszunk a barátainkkal és a partnerünkkel, de ugyanilyen fontos, hogy külön is töltsünk némi időt, és ápoljuk a saját érdeklődési körünket.

Nem tudod, hogyan működj nélkülük.

Az, hogy valaki mástól függ, hogy kielégítse a szükségleteidet, gyakran azt jelenti, hogy egyedül nehezen tudod kielégíteni azokat.

A kötődések jellemzően éppen ezért alakulnak ki. Ha egyedül nem érzi magát biztonságban, szeretve vagy elfogadva, akkor keres valakit, aki kényelmet és biztonságot nyújt, és segít abban, hogy kevésbé érezze magát egyedül.

Sajnos az, hogy túlságosan is valaki más támogatására támaszkodsz, nem tanít meg arra, hogyan tudod ezeket a szükségleteket magad kielégíteni.

Ha a kapcsolat vagy barátság nem működik, vagy más kötelezettségek vagy kapcsolatok átmenetileg megakadályozzák, hogy az adott személy kielégítse az igényeidet, teljesen tanácstalannak érezheted magad.

"Mihez kezdenék nélküle?" - tűnődhetsz. A félelme attól, hogy elveszíti őt, olyan intenzívvé válhat, hogy problémás viselkedésben nyilvánul meg, mint például a múltjában való kutakodás vagy a közösségi média aktivitásának folyamatos figyelemmel kísérése.

A kapcsolat kiegyensúlyozatlan

Az egészséges kapcsolatok egyensúlyt és kölcsönös függőséget mutatnak.

A kölcsönös függőség egy középutat jelent a függetlenség és a függőség között. Az egymástól függő partnerek sok saját érzelmi szükségletüket képesek kielégíteni, de akkor is nyugodtan fordulnak egymáshoz, ha támogatásra van szükségük.

A teljesen független partnerek esetleg nehezen nyúlnak egymáshoz, ha segítségre van szükségük, míg a függő partner mindig segítséget kér, ahelyett, hogy megpróbálná egyedül megoldani a dolgokat.

Az egészségtelen kötődésben az egyik személy jellemzően a másiktól várja az érzelmi támogatást, általában anélkül, hogy cserébe sokat nyújtana. Az a partner, aki következetesen támogatást nyújt anélkül, hogy megkapná, amire szüksége van, kimerültnek, neheztelőnek és támasz nélkülinek érezheti magát.

Mikor kell aggódni

Az egészségtelen kötődési viselkedés felismerése önmagadban az első lépés a változtatáshoz. A kötődési zavarok jelei a kötődési zavar típusától függően változhatnak.

A reaktív kötődési zavar (RAD) a következő tüneteket okozhatjaBizalmas forrás:

A szoros kapcsolatok elkerülése vagy képtelenség a szoros kapcsolatok kialakítására

pozitív érzelmek megélésének képtelensége

harag kifejezése azokkal szemben, akik közeledni próbálnak hozzád, vagy visszahúzódás azoktól, akik megpróbálnak közeledni hozzád.

Ha felismeri ezeket a mintákat, tegye fel magának a kérdést, hogy a kötődési zavar okoz-e problémákat az életében vagy a kapcsolataiban.

Hogyan "szakíthatod meg" a valakivel szembeni érzelmi kötődést?

Ha úgy gondolod, hogy a valakivel szembeni kötődésed nem egészséges, néhány dolgot tehetsz, hogy magad is foglalkozz ezzel.

Először is fontolja meg a bizonytalan kötődés mögött meghúzódó néhány lehetséges okot, például:

félelem az egyedülléttől

üresség és bizonytalanság, amikor nincs kapcsolatban

homályosan meghatározott én-érzés

Ha már jobban tisztában vagy ezekkel a mögöttes kiváltó okokkal, elkezdheted a megoldások feltárását:

Ha egy kis időt szánsz az önismeretre, az segíthet abban, hogy újra kapcsolatba kerülj a személyes identitásoddal.

Ha időt szakítasz magadra, hogy olyan dolgokat csinálj, amelyeket élvezel, az segíthet abban, hogy az egyedül töltött időt ne félelmetesnek, hanem kifizetődőnek érezd.

Ha azon dolgozik, hogy pozitív kapcsolatokat építsen ki és erősítsen a barátaival és a családjával, az segíthet abban, hogy romantikus partner nélkül is biztonságban érezze magát.

Ne feledd azonban, hogy a kötődési problémák gyakran gyermekkorban kezdődnek. A legkorábbi kapcsolataidBizalmas forrás nagy hatással lehet arra, hogy felnőttként hogyan alakítasz ki kötődéseket. A gondozó személyekhez való bizonytalan kötődések olyan mintákat eredményezhetnek, amelyek folyamatosan ismétlődnek a kapcsolataidban.

Ezeket a mintákat nehéz lehet egyedül kezelni, de egy mentálhigiénés szakember támogatása segíthet.

A terápiábanBizalmas Forrás, akkor:

dolgozhatsz azon, hogy megértsd a kötődési stílusodat

egészségesebb kapcsolati készségeket tanulhat

erősebb önismeretet fejleszthet

hasznos stratégiákat fedezhet fel saját szükségleteinek kielégítésére

Mi az érzelmi kötődés?

Az érzelmi kötődés egy erős, szeretetteljes kapcsolat két ember között. Ez lehet barátok, családtagok vagy romantikus partnerek között.

Melyek az érzelmi kötődés különböző típusai?

Az érzelmi kötődésnek három fő típusa van: biztonságos, szorongó és elkerülő. Létezik egy újabb, negyedik típus is, amelyet rendezetlennek neveznek. A biztonságos kötődés a függetlenség és a függőség egészséges egyensúlyát képviseli, míg a szorongó, az elkerülő és a dezorganizált kötődési stílusok kevésbé egészségesek, és jellemző lehet rájuk az elhagyástól való félelem vagy a másokban való bizalmi nehézség.

Mik az egészségtelen érzelmi kötődés jelei?

Számos jele van annak, hogy az érzelmi kötődésed valakihez kevésbé lehet egészséges. Ezek közé tartozik, hogy szorong vagy magányosnak érzi magát, amikor a partnere vagy a barátai elfoglaltak, aggódik amiatt, hogy esetleg elhagyja Önt, és feladja saját terveit, hogy alkalmazkodjon hozzájuk.

Hogyan szakíthatom meg az egészségtelen érzelmi kötődést?

Ha úgy gondolja, hogy a valakihez való kötődése kevésbé egészséges, néhány dolgot maga is megtehet, hogy ezt kezelje. Először is, fontolja meg a kötődés mögött meghúzódó lehetséges okokat, például az egyedülléttől való félelmet vagy a bizonytalanságot.

Ha már jobban tisztában van ezekkel a mögöttes kiváltó okokkal, elkezdheti a megoldások feltárását, például időt szentelhet az önfeltárásra, vagy dolgozhat azon, hogy pozitív kapcsolatokat építsen ki más emberekkel. Ne feledje azonban, hogy a kötődési problémák gyakran gyermekkorban kezdődnek, és egyedül nehéz lehet kezelni őket. Egy mentális egészségügyi szakember támogatása segíthet.

A lényeg

Az érzelmi kötődés az emberi kapcsolatok normális aspektusa. A barátok és a szeretteink érzelmi támogatást nyújtanak, ami pozitív hatással lehet a fizikai és mentális egészségre. Ha megkérdezed magadtól, hogy nyújtasz-e érzelmi támogatást, és fogadsz-e is, segíthet meghatározni, hogy a kötődéseid többnyire egészségesek-e. Észrevetted az egészségtelen kötődés néhány jelét a kapcsolataidban? Egy terapeuta útmutatást és támogatást nyújthat, amikor elkezdi feltárni ezeket a mintákat.