, 2022/6/15

Anna Sorokin kiállítás társszervezője azt állítja, hogy több ezer dollárral tartoznak neki a kiállítás megrendezéséért. Egy Kaliforniában élő művésznő azt állítja, hogy összesen 8000 dollárt tett le a hitelkártyájára, hogy segítsen megrendezni Sorokin márciusi egyéni kiállítását

anna sorokin

Egy művész, aki segített megszervezni a márciusi New York-i Free Anna Delvey kiállítást - amely olyan rajzok alapján készült műveket tartalmazott, amelyeket Anna Sorokin, a hírhedt "Soho Scammer" a börtönben készített - azt állítja, hogy körülbelül 8000 dollárral tartozik a kiállítással kapcsolatos költségekért, amelyeket a hitelkártyájára terhelt.

Anna Szorokin született 1991. január 23-án) orosz származású német szélhámos és csaló. Sorokin 2013 és 2017 között Anna Delvey néven gazdag német örökösnőnek adta ki magát. 2017-ben letartóztatták, miután az Egyesült Államokban jelentős pénzintézeteket, bankokat, szállodákat és ismerősöket csalt ki vagy szándékosan megtévesztett összesen 275 000 dollár értékben. 2019-ben Szorokint egy New York-i állami bíróság elítélte nagy értékű lopás kísérlete, másodfokú lopás és szolgáltatáslopás miatt, és 4-től 12 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték.

Sorokin jelenleg az Egyesült Államok Bevándorlási és Vámhivatalának őrizetében van kitoloncolásra várva. A Netflix készítette el történetének televíziós adaptációját Inventing Anna címmel, amely 2022-ben jelent meg Julia Garnerrel a főszerepben, mint Sorokin. A bebörtönzés óta Sorokin egyik fókusza a művészet. 2022-ben márciusban részt vett a "Free Anna Delvey" elnevezésű csoportos pop-up művészeti kiállításon, amelyet áprilisban az "Allegedly" című egyéni művészeti kiállítás követett.

Korai élet

Szorokin 1991. január 23-án született Domogyedovóban, egy Moszkvától délre fekvő, munkásosztálybeli szatellitvárosban. Édesapja, Vadim teherautósofőrként dolgozott, míg édesanyja egy kis vegyesbolt tulajdonosa volt. 2007-ben, amikor Sorokin 16 éves volt, a családja Észak-Rajna-Vesztfáliába, Németországba költözött. Ott az apja egy szállítmányozási vállalat vezetője lett, amíg a cég 2013-ban fizetésképtelenné nem vált. Ezután nyitott egy HVAC-vállalkozást, amely a hatékony energiafelhasználásra szakosodott.

Sorokin édesanyja háziasszony volt. Sorokin az eschweileri Bischöfliche Liebfrauenschule Eschweiler (Eschweiler-i Miasszonyunk püspöki iskolája) katolikus gimnáziumba járt. Társai szerint csendes volt és küzdött a német nyelvvel. Fiatal felnőttként Sorokin megszállottan követte a Vogue-ot, a divatblogokat és a LiveJournal és a Flickr képi fiókjait. Miután 2011 júniusában elvégezte az iskolát, Sorokin Londonba költözött, hogy a Central Saint Martins művészeti iskolába járjon, de hamarosan otthagyta és visszatért Németországba. 2012-ben rövid ideig gyakornokoskodott egy berlini PR-cégnél.

Sorokin ezután Párizsba költözött, ahol egy francia divatmagazinnál, a Purple-nél töltött gyakornoki idővel havonta körülbelül 400 eurót keresett. Bár Sorokin nem gyakran tartotta a kapcsolatot a szüleivel, ők támogatták a lakbérét.[8][9][10][10] Ez idő tájt Sorokin elkezdte használni az "Anna Delvey" nevet, amely állítása szerint édesanyja leánykori nevén alapult. Sorokin szülei azonban azt mondták, hogy "nem ismerik el a vezetéknevet." Sorokin később elismerte, hogy "csak úgy kitalálta".

Csalás

2013 közepén Sorokin New Yorkba utazott, hogy részt vegyen a New York-i Divathéten. Mivel úgy találta, hogy New Yorkban könnyebb barátokat szerezni, mint Párizsban, úgy döntött, hogy marad, és rövid időre átment a Purple New York-i irodájába. Miután kilépett a Purple-ből, Sorokin előállt az "Anna Delvey Foundation" - egy privát tagsági klub és művészeti alapítvány - ötletével, és sikertelenül keresett finanszírozást a város társadalmi életének gazdag tagjaitól.

Javaslatában szerepelt a teljes, hat emeletet és 45 000 négyzetmétert (4200 m2) magába foglaló, Aby Rosen RFR Holdings nevű cégének tulajdonában lévő Church Missions House bérlése többcélú rendezvényhelyszínként és művészeti stúdióként, ahol egy vizuális művészeti központot tervezett pop-up boltokkal, amelyeket Daniel Arsham művész, egyik gyakornoki ismerőse kurátora, valamint Urs Fischer, Damien Hirst, Jeff Koons és Tracey Emin kiállításai rendeznének. A tervezésben segítséget kapott Santiago Calatrava építész fiától Roo Rogersszel pedig a helyszínen történő italárusításról is tárgyalt.

DJ Elle Dee szerint, akit Sorokinnal együtt fotóztak le a The Standard, High Line egyik partiján, Sorokin gazdag örökösnőnek adta ki magát, és dicsekedett a ruhamárkákkal, amelyeket viselt, de azt is kérte, hogy a partizók aludjanak nála. Amikor azok elutasították, az éjszakát egy autóban töltötte alvással. Dee több, Sorokin által szervezett rendezvényen is részt vett, ahová olyan embereket hívott meg, akiket "alig ismert... mintha talán másodszor találkoztak volna, valahogy úgy, mint mi. Mindenki csak ült, és csendben bámulta a saját telefonját". Dee úgy jellemezte Sorokint, mint "jogos és gonosz - különösen a szolgáltatóiparban dolgozó emberekkel szemben". Dee azt is leírta, hogy Sorokin rá és más ismerőseire támaszkodott, hogy fizessék ki a kiadásait, azt állítva, hogy elfelejtette a pénztárcáját, vagy hogy vészhelyzet van, és a hitelkártyái nem működnek. Ezek a kiadások a bárban fogyasztott italoktól kezdve a szállodai tartózkodáson át a repülőjegyekig terjedtek, összesen több tízezer dollár értékben.

2015-ben Sorokin egy vacsorapartin találkozott Michael Xufu Huang műgyűjtővel és a Pennsylvaniai Egyetem hallgatójával, Michael Xufu Huanggal. Miután megtudta, hogy Huang a Velencei Biennáléra készül, Sorokin megkérdezte tőle, hogy elkísérheti-e. Huang beleegyezett, és lefoglalta Sorokinnak a repülőjegyet és a szállodai szobát azzal a feltétellel, hogy a 2000-3000 dolláros költséget megtérítik neki. New Yorkba való visszatérésük után Sorokin úgy tűnt, hogy "elfelejtette" a megállapodást, és nem fizetett.[ Huang kezdetben azt feltételezte, hogy Sorokin egyszerűen csak szórakozott.

2015-ben Sorokin is részt vett az Art Basel-en Miami Beachen. Sorokin felbérelt egy PR-céget, hogy 2016 januárjában egy születésnapi partit foglaljon magának a Sadelle's étteremben; miután a hitelkártyáját elutasították, és Huangról az eseményen készült képek felkerültek a közösségi médiára, Huangot megkérdezte az étterem személyzete, hogy megvan-e Sorokin elérhetősége. Huang ekkor kezdett gyanakodni Sorokinra, azt is észrevette, hogy furcsa módon mindig készpénzzel fizetett, és nem lakásban, hanem szállodában lakott. végül visszafizette a pénzt, de egy ismeretlen nevű Venmo számláról. Ezután letiltotta Sorokin hozzáférését a közösségi médiában, véget vetve barátságuknak.

2016 februárjában, amikor Sorokin a The Standard, High Line egyik hotelszobájában lakott, egy éjszakai klubban találkozott Rachel DeLoache Williamsszel, aki akkoriban a Vanity Fair fotószerkesztője volt. Williams úgy jellemezte Sorokint, mint "követelőző és durva a pincérekkel szemben", és azt mondta, hogy "amikor kinyílt egy lift, nem várta meg, hogy mások kiszálljanak". Ennek ellenére Williams közeli barátságot kötött Sorokinnal, és később közreműködött a letartóztatásában.

Sorokin a Microsoft Word segítségével hamis bankszámlakivonatokat és más pénzügyi dokumentumokat készített, amelyek azt állították, hogy 60 millió euróval rendelkezik svájci bankszámlákon, de nem férhet hozzá, mivel azokhoz bizalmi vagyonkezelés alatt állnak, ő pedig az Egyesült Államokban tartózkodik.

Sorokin egyik ismerőse összehozta őt a Gibson Dunn ügyvédjével, aki viszont több nagy pénzintézettel, köztük a City National Bankkal és a Fortress Investment Groupmal is kapcsolatba hozta. [5] 2016 novemberében Sorokin hamis dokumentumokat nyújtott be egy 22 millió dolláros hitelkérelem részeként a City Nationalhez.

2016 novemberében a City National megtagadta a hitelnyújtást, amikor Sorokin nem tudta megadni a svájci vagyon forrását, és ezután a Fortressnél kért hitelt. A Fortress beleegyezett, hogy megvizsgálja a kérelmet, ha Sorokin 100 000 dollárt fizet a kérelemmel kapcsolatos jogi költségek fedezésére. 2016 decemberében, mivel Sorokin nem tudta fizetni a bérleti díjat, az egyházi missziói házat ehelyett a Fotografiska New Yorknak adták bérbe.

2017. január 12-én Sorokin meggyőzte a City National-t, hogy adjon neki egy ideiglenes folyószámlahitelt 100 000 dollár értékben, azzal az ígérettel, hogy azt gyorsan visszafizeti. Sorokin hamis AOL e-mail címeket adott meg "Peter Hennecke", egy nem létező üzletvezetőnek; amikor gyanú merült fel, Sorokin azt állította, hogy meghalt, és kitalált egy új személyiséget, "Bettina Wagner"-t. Az ügyészek a tárgyalásán később kimutatták, hogy a Google kereső segítségével lekérdezte a "hamis, lenyomozhatatlan e-mail létrehozását".

Sorokin átutalta a 100 000 dollárt a Fortressnek a hitelkérelemhez, de a Fortress egyik ügyvezető igazgatója gyanút fogott Sorokin kérelmével kapcsolatban, mivel a papírjai között ellentmondások voltak - például azt állította, hogy német származású, de az útlevelében oroszországi születésűként szerepelt. Amikor az igazgató elintézte, hogy Szorokin vagyonát a svájci bankárokkal való találkozással ellenőrizze, a további vizsgálatok elkerülése érdekében visszavonta a hitelkérelmet.

2017 februárjában a folyószámlahitel 55 000 dolláros részét, amelyet a Fortress nem költött el az átvilágítási folyamat részeként, visszakapta Sorokin. 2017-ben Sorokin ezután pazarlóan költött luxusruhákra, elektronikai cikkekre és személyi edzőre, valamint 800 dolláros hajfestésre és 400 dolláros szempillahosszabbításra[.

2017. február 18-án Sorokin bejelentkezett egy 400 dolláros/éjszakás szobába a manhattani Sohóban található 11 Howard hotelben. 100 dolláros készpénzes borravalót adott gyakran a portásnak, akivel összebarátkozott, és más alkalmazottaknak olyan egyszerű feladatokért, mint az éttermi ajánlások vagy a csomagok szobájába vitele. 2017. február 18-án a személyzet többsége mégis idegesítőnek találta Sorokint, és a megjegyzéseit udvariatlannak és klasszicistának minősítette. [Sorokin jól érezte magát a szállodában, és rendszeresen leggingsben vagy szállodai köntösben sétált, gyakran vacsorázott a Le Coucou-ban, a szálloda éttermében, ahol Sorokin összebarátkozott Daniel Rose séffel[13], és az étkezések költségét a szobájára számlázta,[5] a portás pedig masszázzsal, manikűrrel és a sztár személyi edzővel, Kacy Duke-kal való foglalkozásokkal kényeztette magát.

Miután a menedzsment felfedezte, hogy Sorokin nem rendelkezik hitelkártyával, ragaszkodtak hozzá, hogy rendezze a 30 000 dolláros számlát. Sorokin egy láda 1975-ös Dom Pérignon pezsgőt szállíttatott a személyzetnek, hogy megpróbálja őket a pártján tartani; a szálloda szabályzata megakadályozta, hogy a személyzet megtartsa az ajándékot. 2017 márciusára, egy hónappal azután, hogy megkapta a hiteligénylési díjból megmaradt 55 000 dollárt, a pazarló költekezése miatt Sorokin kifogyott a pénzéből.

Ezután felajánlotta, hogy elviszi barátait italozni és vacsorázni, de amikor eljött a számla kifizetésének ideje, azt állította, hogy elfelejtette a hitelkártyáit, vagy a hitelkártyái nem működnek. Ekkorra Sorokin már nagyon aktív volt a New York-i társasági életben; vacsorapartikon vett részt, ahol találkozott Macaulay Culkinnal és Martin Shkreli-vel[5

2017 áprilisában Sorokin 160 000 dollár értékű hamis csekket helyezett el egy Citibank számláján, amelyből 70 000 dollárt tudott visszaszerezni használható pénzeszközként[2]. 30 000 dollárt utalt át 11 Howardnak, hogy kifizesse a fennálló számlát. 2017 májusában a 35 390 dolláros díjról a Deutsche Banktól kapott hamis átutalási visszaigazolás elküldésével Sorokin a Blade cégen keresztül egy üzleti repülőgépen bérelt oda-vissza charterjáratot a nebraskai Omahába, hogy részt vegyen a Berkshire Hathaway éves közgyűlésén azzal a céllal, hogy találkozzon Warren Buffett-tel.

Sorokin állítólag találkozott a Blade vezérigazgatójával, Robert S. Wiesenthal-lal, bár Wiesenthal később azt mondta, hogy egyáltalán nem ismerte őt. 2017 augusztusában Wiesenthal feljelentette őt a rendőrségen, miután többször nem fizetett. Sorokin később azt állította, hogy az utazás során beosont a Henry Doorly Zoo and Aquarium zártkörű partijára, ahol Bill Gates-szel keveredett.

Mivel Sorokin továbbra sem volt hajlandó hitelkártyát adni a 11 Howard hotelnek, amíg Omahában tartózkodott, a szállodai szobájának belépőkódját megváltoztatták, a holmiját pedig raktárba helyezték. Megtorlásként, egy Martin Shkrelitől tanult taktikát alkalmazva, megvásárolta a szálloda vezetőinek nevéhez tartozó domainneveket, és e-mailben egyenként 1 millió dolláros váltságdíjat kért tőlük. Barátja, Rachel DeLoache Williams segítségével, miután három hónapig a Howard 11-ben lakott, Sorokin a The Mercer Hotelbe költöztette a holmiját. Sorokin két éjszakát a The Bowery Hotelben is töltött, és a szállodának egy hamis átutalási bizonylatot küldött a Deutsche Banktól.[

2017 májusában Sorokin meghívta Rachel Williamst, Kacy Duke-ot és a videósát egy - állítása szerint - "minden költséggel fizetett" marokkói utazásra, állítólag azért, mert "vissza kellett állítania" az elektronikus utazási engedélyezési rendszerét (ESTA). Khloé Kardashian inspirálására Sorokin egy 7000 dolláros riadot foglalt le három hálószobával, saját medencével és saját komornyikkal a La Mamouniában, egy ötcsillagos luxushotelben Marrakeshben, azzal a tervvel, hogy "egy kulisszák mögötti dokumentumfilmet" készít az alapítványa létrehozásáról.

Néhány nap múlva a személyzet közölte, hogy nem tudják Sorokin hitelkártyáját terhelni, és alternatív fizetési módot kértek. Sorokin kifogásokat adott, hibáztatva az embereket, hogy rosszul írták be a számokat, vagy hogy a rendszerek nem működnek. A hitelkártya hiánya miatt a szálloda egyik alkalmazottját kirúgták.[17] Sorokin meggyőzte Williams-t, hogy fizesse ki a 62 000 dolláros számlát, ami több mint egy éves nettó fizetése volt Williams-nek,a munkahelyi és személyes hitelkártyáival, azzal az ígérettel, hogy átutalással téríti meg neki. Williams a marokkói repülőjegyeket, a Sorokin által vásárolt tárgyakat és a Majorelle-kertben tett privát túrát is a hitelkártyáival fizette, Sorokin ígéreteivel, hogy visszatéríti a pénzt.

Sorokin többszöri ígérete és egyik kifogás a másik után[13] ellenére Williamsnek csak 5000 dollárt fizettek vissza[14], és a barátaitól kellett kölcsönkérnie pénzt, hogy kifizesse a lakbérét, mivel akkoriban csak 410 dollár volt a folyószámláján. Az American Express később körülbelül 52 000 dollárt törölt a hitelkártyáiról. Miután kapcsolatba lépett más ismerősökkel, akik szintén pénzt adtak kölcsön Sorokinnak, amit nem fizettek vissza, és akik mindannyian különböző háttértörténeteket hallottak Sorokin szüleinek állítólagos gazdagságáról, Williams rájött, hogy Sorokin csalást követ el.

Marokkóban Szorokin a Kasbah Tamadotban, a Virgin Limited Edition luxusszállodában és a casablancai Four Seasons Hotels and Resortsban is megszállt, ahol megkérte Duke-ot, aki már visszatért New Yorkba egy ételmérgezés miatt, hogy fizesse ki a szobát. [5] Amikor Duke felajánlotta, hogy fizeti Sorokin New Yorkba való visszautazását is, Sorokin első osztályú utazást kért. Sorokin finom borokat és a legdrágább pezsgőket ivott, és helikopterrel utazott a casablancai repülőtérre.

Miután később, májusban visszatért New Yorkba, Sorokin a Beekman Hotelbe költözött, és a holmiját egy valószínűleg bérelt vagy kölcsönzött Tesla autóval szállította. 2017 júniusában, húsz nappal később, miután 11 518 dolláros számlát halmozott fel, és többszöri ígéret ellenére sem fizette ki, kilakoltatták. Ezután a W New York Downtown Hotel and Residences nevű szállodában próbálkozott hasonló átveréssel, mivel nem fizette ki 503,76 dolláros számláját; két nap múlva kilakoltatták, és szolgáltatáslopással vádolták meg.[5][19] Július 5-re Sorokin hajléktalan lett; ekkor egy randi közepén megzavarta Duke-ot, sírva és sürgetve, hogy adjon szállást. Williamstől is szállást kért, szintén sírva dühöngve; Williams elutasította. Sorokin megpróbált "vacsorázni és menekülni" a Le Parker Meridien szálloda éttermében is; amikor rajtakapták, azt állította a rendőrségnek, hogy egy barátja öt perc alatt ki tudja fizetni a számlát. Ebben az időben Sorokin ellen a manhattani kerületi ügyészség is nyomozást folytatott banki csalás miatt.

2017. augusztus 17-én és 21-én Sorokin állítólag két hamis csekket helyezett el 15 000 dollár értékben a Signature Banknál vezetett számláján, és a következő napokban körülbelül 8 200 dollárt vett fel készpénzben, mielőtt a csekkeket visszaváltották