, 2022/6/21

Alfredo James "Al" Pacino a filmművészet egyik legpezsgőbb évtizedében, az 1970-es években alapozta meg színészi karrierjét, és az amerikai filmek világának maradandó és ikonikus alakjává vált. 1940. április 25-én született Manhattanben, New Yorkban, olasz-amerikai szülők, Rose (született Gerardi) és Sal Pacino gyermekeként. Fiatal korában elváltak.

Alfredo James Pacino született 1940. április 25-én) amerikai színész és filmrendező. A 20. század egyik legnagyobb hatású színészének tartják, számos elismerést kapott: többek között Oscar-díjat, két Tony-díjat és két Primetime Emmy-díjat, így azon kevés színészek egyike, akik elérték a színészet hármas koronáját. Az AFI életműdíjjal, a Cecil B. DeMille-díjjal és a National Medal of Arts-díjjal is kitüntették.

Korai élet

Alfredo James Pacino Rose Gerardi és Salvatore Pacino olasz-amerikai szülők fia. Szülei elváltak, amikor kétéves volt, Ezután édesanyjával Bronxba költözött, hogy szüleivel, Kate és James Gerardival éljen, akik olasz bevándorlók voltak a szicíliai Corleone-ból[2] Pacino édesapja a szicíliai San Fratellóból származott, és a kaliforniai Covinába költözött, ahol biztosítási ügynökként és vendéglősként dolgozott.

Tinédzserkorában Pacinót barátai "Sonny"-ként ismerték. Ambíciói voltak, hogy baseballjátékos legyen, és a "Színész" becenevet is kapta.[4] A Herman Ridder Junior High Schoolba járt,[5] de hamarosan az angol kivételével a legtöbb osztályból kimaradt. Ezt követően a High School of Performing Arts-ra járt,[6] miután meghallgatáson nyert felvételt. Édesanyja nem értett egyet döntésével, és egy vita után elhagyta otthonát. Hogy színészi tanulmányait finanszírozni tudja, Pacino alacsony fizetésű munkát vállalt futárként, buszfiúként, portásként és postásként, valamint egyszer a Commentary magazin postázójában dolgozott.

Pacino kilencévesen kezdett el dohányozni és inni, 13 évesen pedig alkalmi marihuánát használt, de a kemény drogoktól tartózkodott. 19 és 30 éves korában két legközelebbi barátja halt meg drogfogyasztásban. 19 és 30 éves korában nőtt fel Bronxban, Pacino időnként verekedésekbe keveredett, és az iskolában némileg bajkeverőnek számított. A New York-i színházi undergroundban játszott alagsori darabokban, de tinédzserként elutasította az Actors Studio. Pacino csatlakozott a HB Studio-hoz, ahol megismerkedett Charlie Laughton színészpedagógussal aki a mentora és legjobb barátja lett. Ebben az időszakban gyakran volt munkanélküli és hajléktalan, néha az utcán, színházakban vagy barátoknál aludt.

1962-ben Pacino édesanyja 43 éves korában meghalt, A következő évben nagyapja, James is meghalt, Pacino ezt élete mélypontjaként emlékezett vissza, és így nyilatkozott: "22 éves voltam, és a két legbefolyásosabb ember az életemben meghalt, úgyhogy ez padlóra küldött." A filmes életemet a mélypontra küldte.

A HB Studio-ban töltött négy év után Pacino sikeresen felvételizett az Actors Studio-ba Az Actors Studio hivatásos színészek, színházi rendezők és drámaírók tagszervezete Manhattan Hell's Kitchen negyedében Pacino "módszertani színészetet" tanult Lee Strasberg színészedzőnél, aki együtt szerepelt Pacinóval a Keresztapa második része és a ...És igazságot mindenkinek című filmekben.

Későbbi interjúk során beszélt Strasbergről és a stúdiónak a karrierjére gyakorolt hatásáról. "A Színész Stúdió nagyon sokat jelentett számomra az életemben. Lee Strasberg nem kapta meg azt az elismerést, amit megérdemel... Charlie mellett ez indított el engem. Tényleg. Ez egy jelentős fordulópont volt az életemben. Közvetlenül neki köszönhetem, hogy otthagytam azokat a munkákat, és csak a színészet mellett maradtam." Egy másik interjúban hozzátette: "Izgalmas volt neki [Lee Strasbergnek] dolgozni, mert annyira érdekes volt, amikor egy jelenetről vagy emberekről beszélt. Az ember csak hallgatni akarta, ahogy beszél, mert olyan dolgokat mondott, amiket még sosem hallottál... Olyan nagyszerű megértése volt... annyira szerette a színészeket."

Személyes élet

Pacinónak három gyermeke van. A legidősebb, Julie Marie (született 1989-ben) a lánya, akit Jan Tarrant színésztanárral közös lánya. Ikrei vannak, Anton James fia és Olivia Rose lánya (született 2001. január 25-én) Beverly D'Angelo színésznővel, akivel 1997-től 2003-ig volt kapcsolata. Soha nem volt házas. Pacino kapcsolatban állt A keresztapa-trilógia sztárjával, Diane Keatonnal. Kettőjük kapcsolata A keresztapa III. részének forgatása után ért véget. Keaton így nyilatkozott Pacinóról: "Al egyszerűen a legszórakoztatóbb ember volt...

Számomra ő a legszebb arc. Szerintem Warren [Beatty] gyönyörű volt, nagyon csinos, de Al arca olyan, mint a hó. Gyilkos, gyilkos arc." Kapcsolatai voltak Tuesday Welddel, Jill Clayburghgel, Marthe Kellerrel, Kathleen Quinlannal és Lyndall Hobbsszal. 2008-tól 2018-ig tíz évig tartott Pacino kapcsolata Lucila Polak argentin színésznővel. Pacino tíz évig volt kapcsolatban Lucila Polak argentin színésznővel. Pacino elismerte, hogy karrierje elején visszaélt a drogokkal és az alkohollal, részben azért, mert a Keresztapa után hirtelen jött hírnevét nehezen tudta feldolgozni. 1977-ben jutott el a józanságig.

A módszeres színész

A HB Studio és a Actors Studio egykori tanítványa, ahol Charlie Laughton és Lee Strasberg tanította, Pacino 29 évesen debütált a filmvásznon

az Én, Natalie (1969) című filmben egy kisebb szereppel. Kedvező figyelmet kapott első főszerepével, mint heroinfüggő a Pánik a Needle Parkban (1971) című filmben. Széles körű elismerést és elismerést hozott számára az áttörést a Francis Ford Coppola által rendezett A keresztapa (1972) Michael Corleone szerepével, amelyért a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjra jelölték, és a szerepet a Keresztapa második része (1974) és A keresztapa harmadik része (1990) folytatásaiban is eljátszotta. Pacino a Serpico (1973),

A keresztapa második része, a Dog Day Afternoon (1975) és a ...És mindenkinek igazságot (1979) című filmekért a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjra jelölték. Az Egy nő illata (1992) című filmben nyújtott alakításáért nyert. A Dick Tracy (1990), Glengarry Glen Ross (1992) és Az ír (2019) című filmekben nyújtott alakításaiért további jelöléseket kapott a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjra.

További figyelemre méltó alakításai közé tartozik Tony Montana a Sebhelyesarcúban (1983), Carlito Brigante a Carlito's Way-ben (1993), Benjamin Ruggiero a Donnie Brasco-ban (1997) és Lowell Bergman A bennfentesben (1999). Szerepelt még a Heat (1995), Az ördög ügyvédje (1997) és az Insomnia (2002) című thrillerekben, valamint feltűnt a Volt egyszer egy Hollywood (2019) és a House of Gucci (2021) című filmekben.

A televízióban Pacino több produkcióban is szerepelt az HBO számára, köztük az Angyalok Amerikában (2003) és a Jack Kevorkian életrajzi filmjében, a You Don't Know Jackben (2010), és mindkettőért elnyerte a Primetime Emmy-díjat a Minisorozat vagy film kiváló főszereplője kategóriában. Pacino jelenleg az Amazon Video Hunters című sorozatában játszik (2020-tól jelenleg). Színpadon is kiterjedt karriert futott be. Kétszeres Tony-díjas, 1969-ben és 1977-ben, a Does a Tiger Wear a Neckie? és a The Basic Training of Pavlo Hummel című filmekben nyújtott alakításaiért.

Pacino a Looking for Richard (1996) című filmmel debütált filmrendezőként, ő rendezte és játszotta a főszerepet ebben a III. Richárdról szóló dokumentumfilmben; Pacino 1977-ben színpadon is eljátszotta a főszerepet. Shylock szerepét is eljátszotta A velencei kalmár 2004-es játékfilm-adaptációjában és 2010-es színpadi előadásában. Pacino rendezte és játszotta a Kínai kávé (2000), a Wilde Salomé (2011) és a Salomé (2013) című filmeket. 1994 óta a Színész Stúdió társelnöke.