, 2022/6/27

A pszichológiai egészség összefügg a térdfájdalommal és a fizikai funkcióval térdízületi artritiszben szenvedő betegeknél: egy feltáró keresztmetszeti vizsgálat.

psychological causes of knee pain

A depressziós tünetek a térdízületi artritiszben (OA) szenvedő idősebb felnőttek egyik fő társbetegsége. Nem vizsgálták azonban, hogy az aktivitás okozta térdfájdalom milyen típusú depresszióval jár együtt. Továbbá ellentmondásos bizonyítékok állnak rendelkezésre a depresszió és a teljesítményalapú fizikai funkció közötti összefüggésről.

E tanulmány célja az volt, hogy megvizsgálja (i) a depressziós tünetek és a térdfájdalom intenzitása, különösen a mindennapi élet során jelentkező feladatspecifikus térdfájdalom közötti kapcsolatot, valamint (ii) a depressziós tünetek és a teljesítményalapú fizikai funkció közötti kapcsolatot, figyelembe véve más lehetséges kockázati tényezőket, beleértve a kétoldali térdfájdalmat és az ambuláns fizikai aktivitást.

Módszerek

Az ortopédiai klinikákon olyan betegek (n = 95; életkor: 61-91 év; 67,4% nő), akiknél radiográfiás térd-OP-t (Kellgren/Lawrence [K/L] fokozat ≥ 1) diagnosztizáltak, a pszichológiai egészségi állapotot a Geriátriai Depressziós Skála (GDS) segítségével értékelték. A térdfájdalmat és a fizikai funkciót a Japanese Knee Osteoarthritis Measure (JKOM), a 10 m-es séta, a TUG (timed up and go) és az öt ismétléses székállás tesztek segítségével vizsgálták.

Eredmények

Az ordinális logisztikus regresszióelemzés azt mutatta, hogy a depresszió, amelyet ≥ 5 pontos GDS-pontszámként definiáltak, szignifikánsan összefüggött a JKOM fájdalom-alkategória rosszabb pontszámával és a mindennapi élet során jelentkező feladatspecifikus térdfájdalom intenzitásának magasabb szintjével, miután korrigálták az életkor, a nem, a testtömegindex (BMI), a K/L fokozat és az ambuláns fizikai aktivitás figyelembevételével. Továbbá a depresszió szignifikánsan összefüggött a lassabb járási sebességgel és a hosszabb TUG-idővel, miután korrigálták az életkor, a nem, a BMI, a K/L fokozat, a kétoldali térdfájdalom jelenlétét és az ambuláns fizikai aktivitást.

Következtetések

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a depresszió a mindennapi élet során a térdfájdalom intenzitásának növekedésével járhat együtt, nem feladatspecifikus módon, és a térd OA-ban szenvedő betegek funkcionális korlátozottságával jár együtt, még a kovariánsok, köztük a kétoldali térdfájdalom és az ambuláns fizikai aktivitás kontrollálása után is.

Háttér

A térd osteoarthritis (OA), amely a fájdalom és a fizikai károsodás egyik vezető oka, a leggyakoribb ízületi gyulladás az idősebb felnőttek körében. A közelmúltban egyre inkább elismerik a depressziós tünetek jelentőségét a térd OA-ban szenvedő egyéneknél. A depresszív tünetek a térd OA-ban szenvedő idősebb felnőttek egyik fő társbetegsége, előfordulási aránya 20% , ami magasabb, mint az általános amerikai lakosság körében. A depressziós tünetekről azt feltételezték, hogy fordítottan arányosak mind a térdfájdalommal, mind az önbevallás szerinti fizikai funkcióval.

A depressziós tünetek fontosságát a térd OA-ban szenvedő egyéneknél az a megfigyelés is alátámasztja, hogy a depresszió kezelése a térd OA-ban szenvedő betegeknél csökkenti a térdfájdalmat és javítja az önbevallás szerinti fizikai funkciót. Nem vizsgálták azonban, hogy az aktivitás okozta térdfájdalom milyen típusú depresszióval jár együtt. A súlyterheléssel járó fájdalom a térdfájdalomnak a nem súlyterheléssel járó fájdalomtól eltérő aspektusát feltételezik.

Mivel a térdfájdalom hatása az egyének napi tevékenységeire a tevékenység típusa szerint eltérő , a depresszió és a feladatspecifikus térdfájdalom közötti kapcsolat jobb megértése a depresszió és a fájdalom kapcsolatának átfogó megértését biztosítaná, ami segíthet tisztázni azt a mechanizmust, amellyel a depressziós tünetek a térdfájdalom súlyosbodását okozzák, vagy fordítva a térd OA-ban szenvedő egyéneknél.

A depresszió és a teljesítményalapú fizikai funkció közötti kapcsolatra vonatkozóan ellentmondásos bizonyítékok állnak rendelkezésre. Egyes kutatók szignifikáns összefüggésről számoltak be, míg mások nem találtak ilyet. Ennek oka lehet, hogy a korábbi vizsgálatokban nem vizsgálták a teljesítményalapú fizikai funkció lehetséges kockázati tényezőit, mint például a kétoldali térdfájdalom és az objektíven mért fizikai aktivitás.

Az egyoldali térdfájdalomban szenvedő betegek az egészséges térddel kompenzálni tudják a funkcionális feladatok elvégzését. Így a kétoldali térdfájdalommal küzdő betegekről feltételezhető, hogy nagyobb valószínűséggel károsodnak a teljesítményalapú fizikai funkciókban. Bár egy tanulmány az önbevallott fizikai aktivitást kovariátorként vette figyelembe a depresszió és a teljesítményalapú fizikai funkció közötti összefüggés tekintetében , az önbevallott fizikai aktivitás túlbecsülheti a fizikai aktivitást az objektíven mért fizikai aktivitáshoz képest.

Így a jelen feltáró keresztmetszeti vizsgálat célja az volt, hogy megvizsgálja (i) a depressziós tünetek és a térdfájdalom intenzitása, különösen a feladatspecifikus térdfájdalom közötti kapcsolatot a mindennapi élet során, valamint (ii) a depressziós tünetek és a teljesítményalapú fizikai funkció közötti kapcsolatot, figyelembe véve a lehetséges kockázati tényezőket, beleértve a kétoldali térdfájdalmat és az objektíven mért ambuláns fizikai aktivitást.

Feltételeztük, hogy (i) a depressziós egyéneknek rosszabb térdfájdalma volt, függetlenül a súlyt terhelő és nem súlyt terhelő fájdalomtól, és hogy (ii) a depresszió és a rosszabb teljesítményalapú funkcionális mérések közötti pozitív kapcsolat kovariánsokon keresztül valósult meg, beleértve a kétoldali térdfájdalmat és az objektíven mért ambuláns fizikai aktivitást.