, 2022/9/1

Dr. Sue Johnson, klinikai pszichológus és a párkapcsolati érzelmi fókuszú terápia (EFT) megalkotója három kulcsfontosságú tényezőt talált, amelyeknek a kapcsolatokban meg kell lenniük ahhoz, hogy valóban egészségesek legyenek.

3 kulcsfontosságú tényező az egészséges kapcsolatokban

Megjegyzi, hogy amikor a párok vitatkoznak egymással, és ez egy olyan vérforraló jellegű vita, akkor valójában nem az edényekről, a szemétről vagy akár a pénzről van szó, ahogy azt oly sok pár gondolja. Amikor a kapcsolatok nem biztonságosak, és a partnerek úgy érzik, hogy elszakadtak egymástól, bármilyen tartalom tisztességes alapot ad a veszekedésre. Ez a tartalom azonban nem az, amiről a veszekedés szól. Ami miatt valójában vitatkoznak, az a kulcskérdés: "ott vagy nekem?".

A partnerek azt kérdezik egymástól, hogy "ott vagy-e nekem?".

Johnson az EFT segítségével a partnereknek egy útitervet kínál a biztonságos kapcsolatokhoz, hogy segítsen nekik pozitívan válaszolni a "ott vagy-e nekem" kérdésre. Megjegyzi azt a három tényezőt, amelynek jelen kell lennie ahhoz, hogy erre a kulcskérdésre "igen" legyen a válasz, és ezt az A.R.E. rövidítéssel teszi könnyen megjegyezhetővé. Az egészséges kapcsolatokban a kulcstényezők a következők: elérhetőség, válaszkészség és érzelmi elkötelezettség. Ha javítani szeretnétek a kapcsolatotokon, kezdjetek el közösen ezeknek az A.R.E. tulajdonságoknak a növelésére összpontosítani.

Hozzáférhetőség

Az egészséges kapcsolatok első legfontosabb összetevője a hozzáférhetőség. Az embereknek úgy kell érezniük, hogy a partnerük elérhető számukra, és a partnerüknek is elérhetőnek kell lennie. Annak érdekében, hogy növelje az elérhetőséget a kapcsolatában, figyeljen a partnerére, és legyen érzékeny arra, hogy úgy tűnik-e, hogy megpróbále elérni téged. Gyakran nehéz lehet olajágat nyújtani a kapcsolat megszakadása idején, ezért lehet, hogy a partnered egy veszekedés után megpróbál elérni téged, de puha módon. Próbálj meg nyitott lenni erre.

Az is fontos, hogy csak arra is rendelkezésre állj, hogy meghallgasd. Nagyon sokszor az emberek csak azt szeretnék, ha a partnerük meghallgatná őket, és empátiára vágynak, de nem kívánt megoldást kapnak. Növelheted a hozzáférhetőségedet azzal, ha egyszerűen csak meghallgatod és érvényesíted, amit a partnered érez. Mindig jó érzés, ha validálják.

Reagálóképesség

Az egészséges kapcsolatok második kulcsfontosságú összetevője a válaszkészség. Ez nyilvánvalónak tűnhet, de azért elmondom. Amikor a partnered hozzád fordul, válaszolj. Ha éppen nem vagy elérhető, mert valami mással foglalkozol, tudasd vele, és nyugtasd meg, hogy fontosak számodra az aggodalmai. Találjatok egy későbbi időpontot, amikor együtt tudtok összejönni, hogy megbeszéljétek a problémát, és valóban tartsátok be ezt az ígéretet. Amikor a partnerek elkezdik egymást jegelni, és nem válaszolnak egymásnak, mindenféle problémás lehetőségnek nyitják meg a kapcsolatukat. Ehelyett maradj kapcsolatban azáltal, hogy válaszolsz.

Érzelmi elkötelezettség

Az egészséges kapcsolatok harmadik kulcsfontosságú összetevője az érzelmi elkötelezettség. Az érzelmeket nem mindig értették jól, de az egyre több kutatás egyre jobban megérti őket. Johnson azt állítja, hogy a szerelem valójában mindennél inkább érzelmi kötődés, és az idegtudományi, pszichológiai és biológiai kutatások alátámasztani látszanak ezt az állítást, amint azt a Love Sense című könyvében bemutatja: A romantikus kapcsolatok forradalmian új tudománya.

Ezért kulcsfontosságú, hogy a partnerek érzelmileg elkötelezettek legyenek egymás iránt. Nemcsak az a fontos, hogy törődj a partnered érzelmi élményeivel, és kíváncsi legyél rájuk, hanem az is, hogy tudasd velük. Minél inkább érzelmileg elkötelezettek a partnerek egymással, annál erősebb a kötelékük.

Legközelebb, amikor vérre menő veszekedésbe keveredsz a partnereddel, állj meg, vegyél egy mély lélegzetet, és kérdezd meg magadtól, hogy valójában miért is veszekedtek. Valószínű, hogy mindketten azért küzdötök, hogy kiderüljön, ott vagytok-e egymásnak, és mennyire vagytok fontosak valójában egymásnak. Növeljétek az elérhetőségeteket, a válaszkészségeteket és az érzelmi elkötelezettségeteket egymás iránt, és a veszekedéseken máris könnyebb lesz túllépni, hiszen valójában csak a mosogatásról, a szemétről és persze a pénzről szólnak majd.