, 2022/6/25
Mindig van okunk tortát enni: Akár egy különleges alkalomra, például születésnapra, évfordulóra, búcsúztatóra, vagy egyszerűen csak a desszert utáni vágy miatt, a torta gyakran tökéletes élvezet. És mivel annyi különböző tortafajta áll rendelkezésre, gyakorlatilag minden hangulatra és alkalomra van torta.
A torta olyan, mint a pizza vagy a jégkrém: nagyon rossznak kell lennie ahhoz, hogy ehetetlenné váljon. Tehát, bár a legtöbb sütemény jó sütemény, bizonyos süteményfajták általában bizonyos alkalmakhoz illenek. Míg bizonyos süteményfajták nem feltétlenül jobbak másoknál, egyes süteményeket csak az év bizonyos időszakaiban lehet fogyasztani. Az, hogy milyen tortát szeretünk, nagyban függ a személyes preferenciáktól.
Mindezek mellett egyes sütemények ízprofilja azt jelenti, hogy valószínűleg soha nem érik el a tortaízek világában az aranyszínvonalat. Ha tortát rendelsz vagy a helyi pékségbe merészkedsz, a legjobb, ha tájékozottan döntesz a választott tortaízzel kapcsolatban. Rengeteg mindent megtudhatsz a tortákról, a klasszikus receptektől kezdve a legjobb és legnépszerűbb tortatípusokig!
Fehér torta
A fehér torta technikailag egy hagyományos vaníliás torta: A Bakerpedia szerint az egyetlen különbség a kettő között, hogy a fehér tortához csak tojásfehérjét használnak. A fehér torta receptje tartalmaz még vaníliakivonatot, tejet és mandulaemulziót. A fehér torta készítéséhez süteménylisztet használnak, nem pedig általános lisztet. A tojássárgája elhagyására felszólító sütemény nem ideális.
Mivel a tojássárgája általában hidratáló tulajdonságot ad a süteményeknek, a fehér sütemények általában szárazak, hacsak nem tapasztalt pék nem sütötte őket. A fehér torta egyetlen előnye, hogy az állaga könnyebb és habosabb. Ez egy finomabb torta, amely ünnepibbnek hat, és illene bizonyos különleges alkalmakhoz.
A lényeg azonban az, hogy sokféleképpen lehet finomítani egy torta receptjén, de az egyetlen olyan összetevő elhagyása, amely jobbá teszi a tortát (a tojássárgája), egyszerűen nem az. Valami nem stimmel a fehér tortával.
Alma torta
Bármennyire is ellentmondásos ez a kijelentés, ki kell mondani: A gyümölcsdarabok nem valók a tortába. A piték, a ropogtatnivalók, a morzsák és a cobblerek mind jól működnek a gyümölcsökkel. Gyümölcsös desszertekben nincs hiány. Tehát amikor almás süteményről van szó, egyszerűen feleslegesnek érzem, hogy almadarabokat dobáljak egy amúgy is habos süteménybe. Az almatortának számos változata létezik, a német almatortától kezdve a francia almatortán át az ír almatortáig.
A The Baltimore Sun szerint az almatorta zsidó változata vaj helyett olajjal készül, és gyakran fogyasztják az olyan ünnepeken, mint a Hannah. A legtöbb almatortatípusnak valóban nedves és finom íze van, ami egészen ünnepinek hat. Ez egy kedves íz, és ha ez az íz a gyermekkorod része volt, akkor különleges vonzerővel bírhat. Akárhogy is, nem lehet igazolni a gyümölcsöt egy sütemény belsejében.
Ördögi torta
Mivel ennek a desszertnek olyan neve van, mint az ördögtortának, arra számíthatsz, hogy ez a torta extra dekadens lesz. Ha mégis megkóstolod ezt a tortát, csalódni fogsz. A torta finom, de a neve kissé félrevezető. Valójában az ördögtorta csak egy csokoládétorta egy kis élességgel. Az Allrecipes szerint az ördögtorta extra szódabikarbónával készül, hogy a hagyományos csokoládétortánál habosabb legyen az állaga.
A Belmar Bakery elmagyarázza, hogy míg a legtöbb csokoládétorta olvasztott csokoládét használ, az ördögtortához kakaóport használnak, ami mélyebb színt ad a tortának. Az extra pelyhes csokoládétorta nagyszerű, de az ördögtortának tényleg nincs szüksége arra a különleges címre, amely megkülönbözteti a hagyományos csokoládétortától. Ez egy felturbózott csokoládétorta, amely nem váltja be a bűnös, gazdag, zamatos csokoládétorta ígéretét.
Fűszeres torta
A fűszertorta egy kicsit eltalálható: Az üzlettől és a péktől függően a fűszertorta lehet egy meleg fűszeres torta, amely tökéletes a hangulatos tűz köré ülve, vagy egy ízetlen torta, amely nem sokat tesz az ízlelőbimbókért. A fűszertorta általános fogalma egyszerűen túl tág. Vondelmolen szerint a fűszertorta az ókori egyiptomiakig nyúlik vissza, akik gabonából, mézből és aszalt gyümölcsökből készítettek süteményeket. Az ókori görögöknek és rómaiaknak is voltak fűszertorta-változatai.
Ma a fűszertorta-receptek általában fűszerek keverékét használják az ízesítéshez; ezek a fűszerek lehetnek fahéj, szerecsendió és szegfűszeg. A fűszertortának számos különböző változata létezik; a szezonális változatok között olyan alkotások is szerepelnek, mint a sütőtökös fűszertorta. A fahéjas fűszertorta is népszerű. A fűszertortákat gyakran fogyasztják karácsonykor, és e recept ünnepi változatai gyakran egyesítik a fűszereket és a karácsonyi ihletésű kreációkat, például a tojáslikőrös vajkrémet. A mézeskalács, amelyet szintén az ünnepi téli hónapokban fogyasztanak, az összetevőket tekintve hasonló a fűszertortához.
Mézes torta
A mézes süteménynek hosszú története van, számos különböző receptvariációval együtt. Ennek a tortának királyi gyökerei vannak. A Russia Beyond szerint a 19. század eleji Oroszországban Erzsébet császárné erősen gyűlölt minden mézzel készült ételt. Egy új pék csatlakozott a konyhai személyzethez, és készített egy mézes süteményt, amit a császárné imádott. Ezt az orosz süteményt medoviknak hívják, és vékony piskótákat hoz össze tejfölös rétegek között.
Amikor Erzsébet császárné megkóstolta ezt a süteményt, nem tudta, hogy mézet tartalmaz. A receptet az idők folyamán finomíthatták, mivel a méz íze ebben a süteményben egészen különleges, és éppen ettől olyan finom. Mivel a medovik elkészítése meglehetősen bonyolult desszert, mindenképpen érdemes egy pékségben vagy boltban beszerezni, hogy egy egészen különleges desszertélményt kapjunk. Bár a mézes sütemény egészen hihetetlenül finom, egy kicsit túl gazdag és édes is lehet.
Csokoládé lávatorta
Az olvadt csokoládé lávatorta az ínycsiklandó textúrák ízletes keveréke. Ez az ízletes desszert egy nedves csokoládétortából áll, amely egy ragacsos, folyós csokoládé közepét veszi körül. Ahogy a Chocolate Noise beszámol róla, ennek a süteménynek az eredete vitatott: Jacques Torres csokoládékészítő magáénak vallja az étel megalkotását, de a híres pék, Jean-Georges Vongerichten szerint ő úgy fedezte fel ezt az ételt, hogy véletlenül egy kicsit túl korán vett ki egy süteményt a sütőből.
Az eredmény egy teljes véletlen volt, amelyből egy olyan finom sütemény lett, amelyet ma már többen is szívesen fogyasztanak. Ennek a süteménynek az egyik legjobb tulajdonsága, hogy lisztmentesen is elkészíthető azok számára, akik gluténmentes diétát követnek. Ezt a tortát ráadásul elég egyszerű összedobni. Csodálatos megjelenése ellenére elkészítéséhez mindössze 20 perc és néhány olyan alapelem szükséges, amelyek valószínűleg már kéznél vannak, mint például az étcsokoládé, a tojás és a kristálycukor.
Fagylalt torta
Akik szeretik a lapos tortákat, valószínűleg a fagylaltos tortákat is szeretik. A lapos sütemények fehér cukrot, lisztet, tojást és kemény tejszínhabot tartalmaznak, és előszeretettel fogyasztják születésnapi ünnepségeken. A klasszikus fagylaltos torta receptje egy réteg pelyhes tortát kombinál vaníliafagylalttal, amelyet egy újabb réteg követ, a tetején pedig finom krémes és gazdag mázzal.
A fagylaltos torta egyes változatai (például a Carvel torták) elsősorban fagylaltot tartalmaznak, és bár ezek is nagyon finomak, az igazi fagylaltos torta valódi piskótarétegeket tartalmaz. Ettől függetlenül a fagylalt alapú desszertekkel nem lehet hibázni. Legyen szó akár egy sült Alaszkáról, akár bármilyen recept szerinti változatról, amely a fagylaltot pereccel és más hozzávalókkal kombinálja, az eredmény biztosan finom lesz. A fagylalt tényleg lehetővé teszi, hogy kreatív legyen, a fagylaltos torta pedig az egyik legjobb tortaíz!
Cheesecake
Nem vagy meggyőződve arról, hogy a sajttorta az egyik legjobb süteményfajta? Mi mással magyarázhatnánk egy olyan, a desszertnek szentelt éttermet (The Cheesecake Factory), amely több mint 34 féle sajttortát kínál? A sajttorta szinte túl finom ahhoz, hogy felfogjuk: Krémsajt, cukor, liszt és néhány extra egy kéreg tetején nem lehet ennyire finom. De valahogy mégis az. Ez a desszert a krémes, édes és gazdag tökéletes egyensúlya, és egész évben működik! A sajttortában az a legjobb, hogy nem korlátozódik egy bizonyos évszakra vagy időszakra.
A sajttorta üres vászonként is tálalható, amelyet meg lehet koronázni vagy kiegészítésekkel lehet beépíteni. Adhat hozzá csokoládémárvány hatást, vagy reszelhet bele citromhéjat. Adhat karamellt az egészbe és a tetejére, vagy tényleg bármilyen ízre vágyik. Mindig működik, mert a sajttorta tökéletes alap! Biztosan léteznek olyan emberek, akik nem szeretik a sajttortát, de ez az egyik olyan desszert, amit biztosan nehéz nem szeretni!
Vörös bársony torta
A vörös bársonytorta lényegében nem más, mint egy sima írótorta némi kakaóporral és piros ételfestékkel. Ez az íz azonban ikonikussá vált, köszönhetően annak, hogy különböző márkák vörös bársony változatokat adtak ki termékeikből, például az Oreosból és a Pop Tartsból, valamint a fagylaltból. A vörös bársonytorta alapvetően egy egyszerű desszert, amely a csokoládé és a vanília klasszikus kombinációjára épül.
A vörös bársonytorta nem olyan gazdag, mint a csokoládétorta, de több lendületet ad, mint a vaníliatorta. A piros színezés pedig élénk és ünnepi megjelenést kölcsönöz ennek a tortának, ami partiképes tortává teszi. A Sunflour Baking Company szerint a bársony története az 1800-as évekre vezethető vissza.
A vörös bársonytortát nehéz felülmúlni, különösen, ha a jellegzetes krémsajtmázzal párosul. Gazdag és éppen elég édes. Ha jól van elkészítve, a vörös bársonytorta ellenállhatatlanul habos is. Tényleg nincs jobb módja annak, hogy kielégítsük az édesség utáni vágyat.
Csokoládé torta
Az összes létező tortaíz közül semmi sem olyan dekadens, fényűző és gazdag, mint a csokoládétorta. Nem létezik olyan, hogy túl sok csokoládé: A csokoládétortát díszíthetjük cukormázzal, csokoládészórással és csokoládéforgáccsal. A South Florida Reporter szerint a csokoládétorta az 1800-as évek végén vált népszerűvé. Az első szakácskönyv, amely csokoládétorta receptet tartalmazott, 1847-ben jelent meg. A csokoládétortát a világ számos pontján különböző formában szeretik.
A csokoládétorta különböző változatai közé tartozik többek között a német csokoládétorta, a chocotorta, az amandine, a bolo de brigadeiro és a kladdkaka. Mindegyik változatnak megvannak a maga különleges összetevői, amelyek valóban elkápráztatják az érzékeket. A csokoládétorta-receptek hosszú élettartama és a csokoládétortán belül jelenlévő változatosság a csokoládétorta népszerűségéről és finomságáról tanúskodik. A csokoládétorta talán nem olyan sokoldalú, mint a vaníliatorta, de határozottan finomabb.