Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kategóriák

Kövess a Facebookon

TOP termékek

Termékajánló

Szállítási információk

Partnereink

Tanúsítvány

SSL Certificate

Fizetési megoldás

Mckenzie gyógytorna


Előzd meg a bajt, törődj a testeddel!

 

Ha testünk jól működik, a nap 24 órájában kiszolgál bennünket, nem sokat törődünk az alkatrészeinkkel. Tudomást sem veszünk róla,  hogy 33 csigolyánk és 23 porckorongunk van, mely testünk fő tartóoszlopa. De egy hirtelen mozdulat, egy rossz emelés és nyilalás a hátban vagy a derékban, rugalmatlanság, merevség, sok esetben mozgásképtelenség - ez már figyelmeztető jel lehet egy esetleges súlyosabb gerincproblémára. 

 

A mozgásszegény, passzív életmód, a munkahelyi ártalmak, a rengeteg ülés, a helytelen testtartás, a rossz fekvőhely, a túlterhelt gerincoszlop, a családi és munkahelyi stressz - mind előidézhetik a sérvet - már akár fiatal korban is. A kifejlett betegség kizökkent a komfortzónánkból és a megszokott életvitelből. A fájdalom megnehezíti a fürdést, az öltözködést, a gyerekek emelgetését, a munkavégzést és a házimunkát is.

 

De miért kellene együtt élni a fájdalommal, ha könnyedén javíthatunk az állapotunkon?

 

Ha a kímélő életmód nem segít és a fájdalomérzet nem múlik el néhány nap után, érdemes szakemberhez, első körben egy gyógytornászhoz vagy ortopéd szakorvoshoz fordulnunk, aki kideríti honnan ered a fájdalom és mi okozza a tüneteket.

 

 

A mckenzie terepeuta az első alkalmat egy alapos mozgásszervi vizsgálattal kezdi. A gerincsérv kezelés első felében a részletes állapotfelmérő kérdőív felvételének segítségével képet nyer arról, hogy milyen a fájdalom lokalizációja, jellege, milyen terhelésekre, testhelyzetekre, mely napszakban jelentkezik a páciens fájdalma. Majd a beteg speciális mozdulatokat és testhelyzeteket ismétel, figyelve közben a fájdalomra gyakorolt hatást. Ezek alapján állítható össze a személyre szóló kezelési program. 

 

Készüljünk fel, hogy a torna nem fájdalommentes, viszont hatékony. 

 

A mckenzie gyógytorna egy aktív mozgásterápiára épülő rendszer, amely hangsúlyozza a páciens által önállóan kivitelezhető gyakorlatokat. Az egyéni tüneteket csökkentő, könnyen elsajátítható, pár perces gyakorlatokat a páciens házi feladatként is megkapja, mert csak úgy válik hatékonnyá, ha az otthonában naponta többször ismétel.

 

A betegnek el kell sajátítania a helyes pozíciókat állásra, ülésre és hajolásra vonatkozóan és kerülnie kell a panaszait fokozó testhelyzeteket, mozdulatokat. 

A terápia hatása gyakran már egy alkalom után is érezhető. Radikális változást viszont csak a rendszeres testgyakorlatok hozhatnak. A gerincsérv okozta tünetekmegszüntetése után az új cél  az erős izomfűző kialakítása a gerinc körül, illetve a tudatos, a mindennapi életben folyamatos alkalmazott gerincvédelem. Ennek köszönhetően csökken a sérv kiújulásának esélye.

 

A McKenzie módszer alkalmazási területei:

Porckorongsérv

Porckorong kiboltosulás

Karba ill. lábba kisugárzó fájdalom

Helytelen testtartásból adódó derék-, hát- nyakfájdalom

Kontraktúra, hegesedés, letapadás miatti derék-, hát-, nyakfájdalom