Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kategóriák

Kövess a Facebookon

TOP termékek

Termékajánló

Szállítási információk

Partnereink

Tanúsítvány

SSL Certificate

Fizetési megoldás

Gluténérzékenység

A túlnemesített ellenség

 

Mi az a glutén?

 

A glutén egy fehérjecsoport, amit más néven sikérnek neveznek. A gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában találhatók a keményítővel együtt. Mivel vízben nem oldódnak, tisztíthatóak a keményítő kimosásával. 

 

Glutén intolerancia 

 

A glutén, ez az agresszív fehérje károsítja a vékonybél nyálkahártyáját, zavart okoz a tápanyagok felszívódásában és hiánybetegségeket okoz. A nyálkahártya elsimul a bélbolyhok eltűnésével, a felszíni sejtek leválása sérül azok működése és tápanyagfelszívása. Bár a lisztérzékenység nem mindenkinél produkál tüneteket, de gyulladást okoz a szervezetben. Hatással van a szívre, az izületekre, az emésztőrendszerre, az agyműködésre és akár maradandó károsodással járó krónikus egészségügyi problémákat is előidézhet, rosszindulatú daganatok kifejlődésére is lehet számítani. 

 

A legtöbben úgy gondolják, hogy a rossz életmódbeli és étkezési szokásokra vezethető vissza, de egyre több gyermek, sőt csecsemő szenved a glutén intolerancia valamilyen formájától. Ahogyan a cukorbetegségnél, itt is okolhatjuk a genetikát, mert a hajlam örökölhető. A felelősség tehát a miénk, a szülőké, nagyszülőké, dédszülőké. 

A modern gabona több és veszélyesebb glutént tartalmaz, mint az ősei, ez pedig kikezdte az emberi szervezetet - egyre erősebbek és virulensebbek az ellenreakciók.

 

Lisztérzékeny gyerekek

 

 

A glutén nem tréfadolog, ez az autoimmun betegség egyre előkelőbb körökben, a gyerekeknél is gyűjti áldozatait. Már a leválasztás után, a hozzátáplálás során is kialakulhat a lisztérzékenység.  A kisgyermeknél hasi fájdalom, hangulatingadozás, alvászavarok és fejlődési elmaradás jelentkezhet. Jellemző tünet a gyakori hasmenés, a fehér bőr és az előredomborodó pókhas. Számolnunk kell a vitamin- és vashiány következményeivel is, úgy mint vérszegénység, gyenge immunrendszer és a fertőzésekre való hajlam. 

Ha felmerül a gluténérzékenység gyanúja, első körben érdemes egy 30 napos diétát tartani és megfigyelni milyen változást hoz a gyermek fizikai, egészségügyi, lelki és mentális állapotában.

 

Gluténmentes diéta

 

A lisztérzékenység vagy más néven cöliakia nem gyógyítható, de jól kezelhető, sőt akár tünetmentes állapot is elérhető diétával. Némi lemondással a tünetek drámai javulást mutatnak, megszűnik a vékonybélgyulladás és a nyálkahártya regenerálódásnak indul. A gluténtartalmú ételek fogyasztásával teljesen fel kell hagyni - élethosszig -  így a gyulladás megelőzhető.

 

Figyelem: aki engedékeny magával szemben és nem veszi komolyan a diétát, hiába szed  kompenzálásként vitaminokat, ásványi anyagokat és étrend kiegészítőket. Az állapotán ezek nem tudnak javítani, mert csak egészséges, sérülésmentes bélfalon képesek felszívódni és hasznosulni!

 

Gyanús elemek: kenyerek, péksütemények, keksz, süti, tészta, pizza, és társai. 

Hivatalosan kerülendő minden gabonaféle, a búza, rozs, árpa és a zab is!

 

Elsőre talán drasztikusnak tűnik ilyenformán az étrend megvágása, de a leleményes élelmiszerpiac új kereskedelmi termékpalettát vezetett be a piacra - harsogó gluténmentes felirattal. A szupermarketekben roskadoznak a polcok a népszerű kínálattól. Mielőtt azonban bevásárlókörútra indulnánk, érdemes tájékozódnunk és szelektálnunk a kínálatban.

 

A rejtett glutén

 

Nagy körültekintéssel vásároljunk késztermékeket és feldolgozott élelmiszereket. A glutén előszeretettel alkalmazzák tapadásgátlóként és keményítőként is, illetve emulgeátorként, stabilizátorként, állományjavítóként, ezért mindig olvassuk el a termék összetételét. Olyan cikkek cimkéin is találkozhatunk vele, ahol nem is gondolnánk. Például felvágottak, májkrémek levesporok, leveskockák, fűszerek, puding porok, sütőpor, csokoládé, stb. 

 

Nem minden gluténmentes paleo, de minden paleo gluténmentes 

 

A kukorica, a rizs, a hajdina, a quinoa és a szója szóba jöhető alternatívák, de csak azoknak akik nem a paleo és az egészséges életmód elkötelezett hívei.

 

 

Fontos, hogy ne csak kezeljük ezeket a tüneteket, hanem az okát találjuk meg és szüntessük meg, mielőtt a problémák súlyosbodnának.

 

Nulife tipp:

A gluténmentes diétában az ásványi anyagok felszívódása a korábbi étrendhez képest megváltozik, ennek kompenzálására ajánlott az amaránt rendszeres fogyasztása.