Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kategóriák

Kövess a Facebookon

TOP termékek

Termékajánló

Szállítási információk

Partnereink

Tanúsítvány

SSL Certificate

Fizetési megoldás

Bűnös tej

A tej összeférhetetlenség

 

Az ember és a tej kapcsolata leginkább egy rossz házasságra emlékeztet. A felek hosszú idő óta ellenségesek egymással, szenvedés egymás társasága és csupán megszokásból maradnak együtt, megalkuvásból nehezítik tovább egymás életét. Az újtól, a mástól való félelem az, ami megakadályozza őket a válástól, továbblépéstől. 

 

"Vannak bizonyos tradíciók, amelyek oly mélyen beivódtak a társadalom tudatába, hogy felülvizsgálatuk közel azonos a szentségtöréssel. Ezeknek a szent és sérthetetlen dolgoknak egyike a tej, melyet olyan féltő gonddal óvnak, hogy vele szemben bármilyen állítást kétkedve fogadnak."
dr. A. M. Thrash

 

A tej eredendően az újszülött emlősök táplálására, a megfelelő fejlődési ütem biztosítására szolgál. Abszurd és természetellenes dolog, hogy az ember élethosszig fogyasztja azt a speciális tápanyagot, mely igazán csak gyermekkorban hasznos. Ráadásul az elválasztás után fogyasztott tehéntejet nem is az ember, hanem a borjú számára alkotta a természet. Mivel a csecsemő és a borjú testösszetétele merőben különböző, az anyatej és a tehéntej összetevőinek aranya is eltérő. 

 

A fő összetevők: tejzsír, tejfehérje (pl. kazein) és tejcukor (laktóz)

 

Differenciák és adalékanyagok ártalmai

  

  
1) Az anyatej kevés kazeint és sok laktalbumint tartalmaz, míg a tehéntejben ez épp fordítva van. A sok kazein nem befogadóképes a szervezet számára, felborul a működési egyensúly és emésztési zavarok alakulnak ki. A kazein lebontásához rennint termelnek a nyálmirigyek, míg a laktóz lebontásához laktáz szükséges, ezek a vékonybél nyálkahártyáin keletkeznek. A szervezetünk 3 éves kor felett nem állítja elő a rennint és a laktózt - tehát a megfelelő enzimek hiányában nem tudja megemészteni a tejet. A laktáz enzim passzivitásának köszönhetően alakul ki a laktózérzékenység, amely egyre nagyobb tömegeket érint. 

 

2) Különbségek figyelhetőek meg a vitamin- és ásványi anyag tartalmat illetően is. Kevesebb C vitamint és vasat tartalmaz, viszont túl sok nátriumot. A tej emésztése meggátolja a más táplálékokból származó vas felszívódását, ez vashiányhoz vezet. Hasonló okokra vezethető vissza a cinkhiány is.

 

3) A tehéntej közel négyszer annyi fehérjét és kalciumot tartalmaz, mint az anyatej, mert a kisborjú fejlődési üteme lényegesen gyorsabb, mint egy csecsemőé. 

 

4) A tejből hiányoznak az alapvető zsírsavak, melyek az agy fejlődéséhez is szükségesek.

 

5) A tej anyagcsere-végterméke, különösen az elektrolitok nagy mennyisége túlterheli a vesét. 

 

6) A tehéntejnek magas a xantin oxidáz tartalma - mely az érfalat támadja, lerakódik az artériákban és a szív szövetében.

 

7) A kereskedelmi forgalomba kerülő tej újabb problémákért felelős komponenseket is tartalmaz, többek közt női nemi- és pajzsmirigyhormonokat - melyek a tejhozam biztosítása során a takarmányhoz adagolva kerülnek be az állatok tejébe és húsába, majd az ember hormonháztartásába. Természetszerű funkciójából adódóan magas koncentrációban növekedési hormonokat is tartalmaz, s ez a sejtszaporodásra ösztönzés nem kedvez a felnőtt szervezetnek. Főként az emlő és a prosztata reágál érzékenyen. A mellszövet különösen hajlamos a kóros burjánzásra, és így a sok tejet fogyasztó nők fokozott mellrák kockázatának vannak kitéve.

 

8) Az antibiotikumok és az oltóanyagok, melyek védik az állatokat a betegségektől,  bekerülnek a véráramba, és az állatok tejét és húsát is megfertőzik. Érdekes, hogy  sokan ódzkodnak az antibiotikum-kúráktól, mégsem restek a rendszeresen kezelt állatok tejét elfogyasztani. 

 

Laktóz- és tejérzékenység, tejallergia

 

A tej napjaink mumusa, a leggyakrabban előforduló ételallergia kiváltója.

 

Mivel kisgyermekkortól kezdve csökken a laktáz aktivitása, a szervezetünk hiába küzd a tejcukor megemésztésével - kibillen a vízfelszívódás balansza és hasmenést produkál.   A vastagbélben az erjedő tejcukor felfúvódást, puffadást, görcsöket és szeleket okoz és tovább fokozza a hasmenést. A laktózmentes tejtermékek kevésbé ártalmasak, de még kompromisszumként sem ajánljuk rendszeres fogyasztásra.

  

A tej ártalmai közé tartozik a túlzott nyálkaképződés, ami irritálja a légutakat és elzárja a hörgőket, köhögést, krákogást, torokköszörülést eredményezve. Megfázás esetén a tejfogyasztás a tüneteket előidéző baktériumokat táplálja, a fertőzött nyák mennyiségét és sűrűségét növeli, ezáltal fokozva a betegséget.

 

 

Ha a felsorolt betegségek bármelyikét is diagnosztizálták, azt javasoljuk hagyj fel a tejfogyasztással és minden tejterméket zárj ki az étrendedből!

 

Tévhitek a tejjel kapcsolatban:

- magas kalciumtartalma erősíti a csontokat és a fogakat 

- vitamin és ásványi anyag tartalma nélkülözhetetlen az egészséges táplálkozáshoz

- a tej élet, erő, egészség

- a gyerekek táplálkozásának alapja

 

A pasztörizálásnak köszönhetően nemcsak a tejben lévő kórokozók pusztulnak el, hanem a hasznos anyagok is. A vitaminok, fehérjék és enzimek nem élik túl a 75 fok feletti hőkezelést. A nyers tejben lévő értékes kálcium megváltozik, mert a pasztörizálás után már nem tud hasznosulni, így ahelyett, hogy beépülne, meszesedést okoz azzal, hogy lerakódik a csontokra, a csigolyák közé és az érfalakra.

 

A csecsemőkori anyatej helyetti tehéntej fogyasztása növelheti a cukorbetegségre való a hajlamot, fokozott veszély ez a cukorbeteg szülők gyermekeire. A tejfehérje allergia kialakulása is kockázatot jelent. Ideális, ha egy éves kor alatt a gyermek nem fogyaszt tehéntejet. Minél inkább kitolódik ez az időpont, annál kisebb az esély az intoleranciára és  a fent sorolt betegségek kialakulására.