Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kategóriák

Kövess a Facebookon

TOP termékek

Termékajánló

Szállítási információk

Partnereink

Tanúsítvány

SSL Certificate

Fizetési megoldás

Befőzési naptár

Az eperrel és a cseresznyével májusban kezdődik el a gyümölcsszezon, és ezzel együtt a lekvárfőzés ideje is eljön. Hazai gyümölcsből egészen november elejéig – a késői almák beéréséig – bíbelődhetünk a különféle lekvárreceptekkel a hétvégéken. Az alábbi gyümölcsnaptárat használva előre megtervezhetjük, mikor milyen lekvárt szeretnénk befőzni.

 

MÁJUS  JÚNIUS  JÚLIUS  AUGUSZTUS SZEPTEMBER  OKTÓBER  NOVEMBER
Cseresznye X X
Szamóca X X
Meggy X X
Málna X X X
Köszméte, egres X X X
Ribiszke, ribizli X X
Kajszi, – sárgabarack X X
Őszibarack X X X
Földiszeder X X X
Alma X X X X X
Áfonya X X X
Vörös áfonya X X X
Bodza X X
Csipkebogyó X X
Ringló szilva X X
Körte X X X
Szilva X X X
Szőlő X X X
Birsalma, – körte X X

 

 

 

Tippek, trükkök

 

Sokan abban a hitben élnek, hogy az eltarthatóság feltétele a cukor, pedig ez nem így van. A tartósítás titka csak a teljesen tisztára mosott, fertőtlenített üvegekben, majd a légmentes lezárásban rejlik. Nincs szükség sem cukorra, sem mesterséges tartósítószerekre! Cukor helyett használhatunk eritritet, nyírfacukrot, steviát, maltitot, de édesebb gyümölcsökből natúr lekvárt vagy befőttet is készíthetünk. 

 

Vajon miért főzzük órákig a lekvárt, ha a gyümölcs negyed óra alatt megfő? Eddig a helyes válasz a megfelelő sűrűség elérése volt. Mostantól azonban változott a helyzet: elérhető por alakban a növényi pektin, amely lehetővé teszi számunkra a párperces lekvárfőzés! A pektin növényi anyag (poliszacharid), amely megtalálható például a bogyós gyümölcsökben, almában, körtében, valamint egyéb húsos gyümölcsökben. A nagymama lekvárja a gyümölcsben lévő "beépített" pektint használta, de bizony cserébe órákat kellett kevergetni és állni mellette mire a megfelelő sűrűséget elérte. Instant megoldás: ha a készen kapható, természetes pektint használunk zselésítőanyagként. A pektin előnyei: kevesebb főzési idő, kevesebb édestőszer, természetes zamat. Aki szeretné kipróbálni, a 60 g-os kiszerelés 10 kg gyümölcshöz elegendő. A Pektinről bővebb információ a webáruházban.